Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Δημάρχου Τήνου κ. Σίμου Ορφανού στο Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Τήνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Τήνος 26 Φεβρουαρίου 2015
ΝΟΜΟΣ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Δ Η Μ Ο Σ   Τ Η Ν Ο Υ                                            Αριθ. Πρωτ.: 2200
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

                                                                                  Προς:  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
                                                                                               Γραφείο Υπουργού
                                                                                               κ. Παν. Κουρουμπλή
                                                                                                Αριστοτέλους 17 ΑΘΗΝΑ
                                                                                                     Τ.Κ. 10187
                                                                                 Κοιν:   1. Βουλευτές Ν. Κυκλάδων
                                                                                             2. 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πρωτίστως θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας σε ένα δύσκολο τομέα  που χρήζει ανασύνταξη εκ βάθρων και ριζικές αλλαγές ώστε να νοιώσει ο κάθε Έλληνας και στην περίπτωσή μας ο κάθε νησιώτης ότι κάποιος αφουγκράστηκε και νοιάστηκε για τα προβλήματά του.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας είναι πολλά αλλά θα θέλαμε από πλευράς μας να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου, εκφράζοντας συγχρόνως και την παράκλησή μας να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν ενόψει και της τουριστικής κίνησης .
Συγκεκριμένα θα πρέπει το Κέντρο Υγείας Τήνου
να ενισχυθεί κυρίως με γενικούς γιατρούς  γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με έναν Γενικό Γιατρό και έναν Ειδικό Παθολόγο Επικουρικό του οποίου η σύμβαση λήγει, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα. Οι προκηρύξεις οι οποίες έχουν ήδη τρέξει για το Κέντρο Υγείας δεν έχουν τελεσφορήσει.
Ζητούμε λοιπόν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις Γενικών Γιατρών,  μιας και υπάρχουν στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας δυο θέσεις ακάλυπτες, καθώς και να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου να υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των γιατρών για την κάλυψη των θέσεων.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα  είναι οι συνεχείς μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών  που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Τήνου προς άλλα νησιά  αφού από τις 70 θέσεις αγροτικών γιατρών στις Κυκλάδες είναι καλυμμένες μόνο οι 37. 
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι για μήνες ολόκληρους δεν υπήρχε αγροτικός γιατρός στο ιατρείο της Στενής και μόλις ήρθε έφυγε για Σαντορίνη.
Αυτή η κατάσταση είναι αφόρητη και δημιουργεί  ανυπέρβλητο πρόβλημα στη λειτουργία  του δικού μας Κέντρου Υγείας ενώ  οι συνεχείς αυτές μετακινήσεις είναι αντικίνητρο για τους αγροτικούς γιατρούς στο να διοριστούν γιατί γνωρίζουν ότι θα επωμιστούν επώδυνα έξοδα και φοβερή ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια λύση ως προς αυτό ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις και θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα  για να πάνε οι αγροτικοί γιατροί στα νησιά.
Το σίγουρο είναι ότι   τόσο  ο γενικός γιατρός όσο και ο επικουρικός ειδικός παθολόγος αλλά και οι αγροτικοί γιατροί δίνουν τον καλύτερο  εαυτό τους  όμως έχουν υπερβεί τα όριά τους. Συνάμα εκείνο που θα πρέπει να αντιληφθεί κάποιος  είναι  ότι  η ευθύνη ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας νησιού είναι μεγάλη, με κακές καιρικές συνθήκες με προβλήματα στις μετακινήσεις και όλα  όσα είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος που ζει στην Ηπειρωτική  Ελλάδα.
 Στην προσπάθεια να ενισχυθεί το σύστημα των διακομιδών ο Δήμος Τήνου συνεχίζει το πρόγραμμα της αερομεταφοράς με ιδιωτική εταιρεία κάτι που είναι  βέβαια ιδιαίτερα δαπανηρό αλλά αντικατοπτρίζει το άγχος και την ανάγκη μας να είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοι όταν συμβεί ένα περιστατικό που χρήζει  διακομιδής. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να ενισχυθεί και να συντονιστεί  το σύστημα διακομιδών στα νησιά.
Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό τα εργαστήρια και συγκεκριμένα  το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό.
Με τις παρούσες συνθήκες δεν καλύπτονται οι βάρδιες για τα έκτακτα περιστατικά σε κανένα από τα δυο εργαστήρια. Ο  ακτινολόγος και ο  χειριστής ακτινολογικού είναι στο νησί με συμβάσεις που συνεχώς παρατείνονται και αγωνιούμε μήπως κάποια στιγμή δεν παραταθούν, μιας και στο παρελθόν βιώσαμε μήνες ολόκληρους χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο.  Θα θέλαμε λοιπόν να προκηρυχθούν οι δυο άδειες θέσεις μόνιμου τεχνολόγου και ακτινολόγου.
Όλα αυτά που σας αναφέρουμε είναι θέματα που θέλουν άμεση επίλυση μιας και δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει ότι είμαστε μεν ένα νησί  με συγκεκριμένους κατοίκους το χειμώνα, όμως το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός επιεικώς πενταπλασιάζεται και θα πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού. Άλλωστε πως είναι δυνατό από τη μια σαν κράτος να προτρέπουμε τον κόσμο να επισκεφτεί τα νησιά μας λέγοντας ότι αυτά και οι τόσες ομορφιές τους είναι η βαριά βιομηχανία μας, μέσω της αύξησης του τουρισμού και από την άλλη να μην τα εξοπλίζουμε κατάλληλα ώστε να προστατεύονται και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Θα πρέπει η πολιτεία να δείξει επιτέλους το ανθρώπινο πρόσωπό της και να σταθεί κοντά στους ανθρώπους  των νησιών, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι δεν τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας  μιας και εξ αντικειμένου αντιμετωπίζουν όλες  τις καταστάσεις δυσκολότερα από τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό  υπάρχει η θεμελιώδης και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας  που όμως για μας τους  κατοίκους της Τήνου και τους νησιώτες γενικότερα είναι  μια ιδέα που κανείς ως τώρα δεν έκανε πράξη δημιουργώντας στα νησιά όλες εκείνες τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν να νιώσουμε  ασφαλείς και προστατευμένοι τουλάχιστον σε θέματα υγείας.
Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όμως πιστεύουμε  να σταθείτε στα προβλήματά μας  με την προτεραιότητα που επιβάλουν οι  ιδιαίτερες συνθήκες  του νησιού και να σας απασχολήσουν προτάσσοντας  κίνητρα, παρεμβάσεις  και θέσεις για την επίλυσή τους.
Θα είμαστε πρόθυμοι, μαζί με τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας να συνδράμουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί, αλλά συνάμα και έτοιμοι να αγωνιστούμε, στην περίπτωση που δεν εισακουστούμε, για να πετύχουμε για τους δημότες μας τα αυτονόητα και επιβεβλημένα για τον καθένα μας που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και να τον σέβονται. 
Με  εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Τήνου

Σίμος Ορφανός
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας