Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Εγκαίνια Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή)

 

Ο Δήμος Τήνου ανακοινώνει την πραγματοποίηση των εγκαινίων ΣΤΕΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ (ΜΟΣΧΟΥΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ) το Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 20:00.

Η ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ φιλοξενείται σε διώροφο κτίριο, στο κέντρο της πόλης που αποτέλεσε δωρεά κληροδοτήματος του διαθέτη Φωκίωνος Πλυτά ( 1899 ).

Μετά την πρόσφατη αποπεράτωση των επισκευαστικών – αναπαλαιωτικών εργασιών, το κτίριο, επιπροσθέτως, εξοπλίστηκε με όλα τα σύγχρονα μέσα φωτισμού, μηχανολογικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, ξύλινων κατασκευών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο.

Στη ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ θα φιλοξενούνται όλες οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Βιβλιοθήκη, ηλεκτρονική τεχνική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα πολυμέσων, θα υποστηρίξουν το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα. Εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές βίντεο, ηλεκτρονικές εφαρμογές, εκδηλώσεις ανάδειξης της παράδοσης και του πολιτισμού μας, ανάδειξης σημαντικών ιστορικών γεγονότων, απονομές τιμητικών διακρίσεων στους αριστεύσαντες μαθητές, σε έγκριτους συμπολίτες, υπηρέτες του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού, ατομικών και συλλογικών επιτυχιών.

Τα εγκαίνια του εμβληματικού μας κτιρίου, που κοσμεί το λιμάνι μας, τα λαμπρύνει η υπέροχη έκθεση, « Τήνος-avant-garde ”, η οποία θα διαρκέσει από 3 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 και 18:00-21:00. Η έκθεση καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικής modernité , περιόδου `60 και οι ποικίλες τάσεις της περιόδου αυτής,  εκκινούν από την ευφάνταστη naiveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φθάνουν, ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου. Τα έργα αυτά είναι μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα με έντονη θεατρικότητα, που μετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού.

Με την έκθεση αυτή, η Τήνος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων καλλιτεχνικών γεγονότων, όπως ιστορικά δικαιούται κι όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν σε όλη την Ευρώπη, πρωταγωνιστούσαν Τήνιοι δημιουργοί, όπως, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικόλαος Γύζης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λάζαρος Σώχος, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Νίκος Σκαλκώτας.

Η “ Τήνος avant-garde “ αποτελεί μία συμβολική χειρονομία-αναφορά σε όλους τους καλλιτέχνες, που, μέσα σε κλίμα καταπίεσης και συντηρητισμού τη δεκαετία του `60, πέτυχαν να κατακτήσουν την Ευρώπη και να φέρουν στην Ελλάδα, πολύ πριν την πολιτική της ένταξη, την τέχνη του μοντερνισμού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παύλος, Αλέκος Φασιανός, Χρίστος Καράς, Γιώργος Λάππας, Δημήτρης Μυταράς, Βασίλης Σκυλάκος, Νίκος Κεσσανλής, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Μίχας, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας και Όπυ Ζούνη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής, ιστορικός τέχνης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο της Στέγης και Πολιτισμού και  θα εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Οι επισκέπτες θα εισέρχονται ανά ομάδες στην έκθεση, θα ξεναγούνται από τον επιμελητή και θα προσέρχονται στο κατάστημα  «Αρόδο » για το κέρασμά τους.

 

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Άννα Ζέρβα, ιδιοκτήτρια της ROMA GALLERY  για τη βοήθειά της.


Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας