Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Τα δέκατα βραβεία «Γαστρονόμου»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Από τη μία, ο ζοφερός κόσμος των δημοσιονομικών μεγεθών, της ανεργίας, του χρέους, του brain drain. Από την άλλη, ένας κόσμος φωτεινός· της υπέρβασης, της δημιουργίας παρά τα βαρίδια και τις τροχοπέδες της κρίσης, της «ωραίας τρέλας». Υπάρχει; Φυσικά! Οσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εκδήλωση απονομής των 10ων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής» δεν έχουν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.
Δέκα χρόνια έκλεισε φέτος ο θεσμός των βραβείων, με ένα σκοπό: να βρεθούν Ελληνες της παραγωγής που «γέννησαν» ιδέες και αγωνίστηκαν να τις υλοποιήσουν. Που κυνήγησαν το όνειρό τους ρισκάροντας. Και έχει αναδείξει –μέσα από επίπονες έρευνες, ρεπορτάζ, γευστικές δοκιμές και τυφλές γευσιγνωσίες με τη συμβολή ειδικών– δεκάδες έως τώρα: 75 παραγωγούς, 17 συνεταιρισμούς, 12 καταστήματα, 9 ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής από την Ελλάδα της εξωστρέφειας, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά διεθνώς», όπως τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, υποσχόμενος ότι «αυτό το όμορφο “ταξίδι” του περιοδικού θα συνεχιστεί».
Φέτος, στη λίστα προστέθηκαν άλλα 14 ονόματα, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Το προφίλ των βραβευθέντων σκιαγράφησε ο Αγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των Γαστρονομικών Εκδόσεων της «Καθημερινής»: «Είναι ταλαντούχοι παραγωγοί, πεισματάρηδες, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, πράγματι, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να προωθούμε ανιδιοτελώς τα προϊόντα τους».
Οι προσπάθειές τους, στην εκδήλωση που παρουσίασε η υπέρκομψη δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου, φωτίστηκαν μέσα από καλοφτιαγμένα βίντεο. Σε αυτά γνωρίσαμε οικογενειακές επιχειρήσεις που αντέχουν στους κλυδωνισμούς της ύφεσης και στις πιέσεις του ανταγωνισμού. Ιστορικές επιχειρήσεις που δημιουργούν με τα πόδια στην παράδοση και το βλέμμα στο μέλλον. Παραγωγούς που επιμένουν να καλλιεργούν βιολογικά, βάσει των αρχών της αειφορίας. Νέους ανθρώπους του επιχειρείν που αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Κοινός παρονομαστής όλων; Το πάθος, το πείσμα, η εξαντλητική δουλειά, το όραμα.
Από φέτος, αρωγός του «Γαστρονόμου» στη διοργάνωση των βραβείων και συνοδοιπόρος του στην προσπάθειά του να αναδεικνύει Ελληνες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι η Εθνική Τράπεζα. Επισφράγιση της δημιουργικής συνεργασίας τους είναι η θεσμοθέτηση του βραβείου «Ελληνική Γη», που θα δίνεται με κριτήριο την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και τον συνδυασμό καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Μετά το τέλος των απονομών, στο Περιστύλιο του Ζαππείου, οι εκατοντάδες καλεσμένοι απόλαυσαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του περιοδικού Νένα Ισμυρνόγλου, Χριστόφορος Πέσκιας, Λευτέρης Λαζάρου, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αστέριος Κουστούδης, Νίκη Χρυσανθίδου, Ευδοκία Φυλακούρη και, φυσικά, ο Στέλιος Παρλιάρος. Ηταν όλα βασισμένα στα προϊόντα που βραβεύθηκαν. Και πεντανόστιμα, κατά γενική ομολογία!  (Φωτ. Βαγγέλης Ζαβός, Κατερίνα Καμπίτη).
.............................................................................................................................................................
ΤΙΜΗΤΙΚΟ
ΒΡΑΒΕΙΟ
Tinos Food Paths
Η δύναμη της παρέας
Κάθε χειμώνα, εδώ και τρία χρόνια, όλη η Τήνος είναι στο πόδι. Μάγειροι, καταστηματάρχες, παραγωγοί, κτηνοτρόφοι, ζαχαροπλάστες, νοικοκυρές και πολλοί εθελοντές μαζεύονται, συναντώνται, ανταλλάσσουν ιδέες, σχεδιάζουν τις δράσεις τους και στρώνονται στη δουλειά. Στις αρχές καλοκαιριού πραγματοποιείται το Tinos Food Paths: τυπικά ένα φεστιβάλ τοπικών γεύσεων, ουσιαστικά ένα καλοσχεδιασμένο... σαφάρι γαστρονομικών θησαυρών, μια άσκηση μνήμης της κυκλαδικής ζωής, μια συγκινητική γιορτή.
Η συναρπαστική γαστρονομία του νησιού ξεδιπλώνεται τις μέρες του φεστιβάλ: οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα φημισμένα τηνιακά προϊόντα: τα τυριά, τα αλλαντικά, τα εκλεκτά κρασιά (τα οποία σερβίρονται ακόμη και σε τριάστερα γαλλικά εστιατόρια), τη νεογέννητη και ήδη πολυβραβευμένη μπίρα. Γνωρίζουν επίσης τις γαστρονομικές συνήθειες και τα έθιμα του τόπου και τους ανθρώπους, παραγωγούς και μάγειρες.
Αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία βράβευσε φέτος ο «Γαστρονόμος». Για τον άθλο που πέτυχε: χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο της Τήνου.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας