Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Η ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

            
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ    
                              
                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                              Η ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΡΔΙΑΝΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΡΔΙΑΝΩΤΩΝ ‘’ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, στην Καρδιανή πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, με θέμα: « Η Καρδιανή στο διάβα του χρόνου ». Μίλησαν κατά σειρά, η Κατερίνα Καβαλιώτου, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, ο π. Μάρκος Φώσκολος, θεολόγος-ιστορικός, ο Κώστας Κόμης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο δρ. Εθνολόγος-Λαογράφος, Αλέκος Φλωράκης.
Η Κατερίνα Καβαλιώτου αναφέρθηκε στη γεωμετρική νεκρόπολη της Καρδιανής, κάνοντας αναδρομή στις ιστορικές ανασκαφές του 1923 και ανέλυσε τη σημασία των ευρημάτων για την ιστορία της περιοχής. Ο π. Μάρκος Φώσκολος έκανε μία μικρή αναφορά στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Καρδιανή το 1977, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων, από την ανέγερση του ναού της Παναγίας Κιουράς, ανέλυσε την προέλευση του ονόματος του χωριού, στην Καρδιανή και τις Καρδιανές της Τήνου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Ο Κώστας Κόμης αναφέρθηκε στην οικονομία και την κοινωνία της Καρδιανής, κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες, ενώ ο Αλέκος Φλωράκης ανέπτυξε τη σχέση της Καρδιανής με το μάρμαρο. Ακολούθησε συζήτηση, απαντήθηκαν ερωτήματα, διατυπώθηκαν προτάσεις και η εκδήλωση έληξε με παραδοσιακό κέρασμα.



Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Μανώλης Σώχος  τόνισε την μοναδικότητα της Καρδιανής, το ιστορικό και πολιτισμικό της γίγνεσθαι και τη σημαντική βιβλιογραφία της. Την αρμονική συμβίωση των δύο δογμάτων, τον οικιακό της πολιτισμό και το ισχυρό πνεύμα φιλοξενίας που διακρίνει τους κατοίκους της. Έχουν γραφεί 5 βιβλία για την Καρδιανή και πραγματοποιηθεί σημαντικού ενδιαφέροντος ημερίδες. Η σημερινή επιστημονική ημερίδα έρχεται να συμπληρώσει νέες ψηφίδες, στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Τέλος ανήγγειλε την απόφαση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου να ανακηρύξει το 2018, έτος ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, και κάλεσε τη συλλογική, καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα του νησιού, να στηρίξει την προσπάθειά του.
Ήταν, μια, ακόμη, καλά σχεδιασμένη εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, που γνώρισε επιτυχία και στηρίχθηκε στο θέμα, δηλ. « Η Καρδιανή στο διάβα του χρόνου », στη σύνθεση της ομάδας των εισηγητών, στη συνεργασία των συνδιοργανωτών, αλλά και στην αθρόα προσέλευση και ανταπόκριση των κατοίκων του χωριού και του φιλόκαλου κοινού της Τήνου. Οι Καρδιανιώτες φίλοι μας περιμένουν το 2018 κάτι, ακόμη καλύτερο και δεν θα τους διαψεύσουμε!
Πύργος, 14 Αυγούστου 2017
Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Εμμανουήλ Σώχος












Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας