Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Η τέχνη του μαρμάρου στην Τήνο

Ξεκινάει αυτή την Κυριακή, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών

Έχοντας επισκεφθεί όλα τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ανά την Ελλάδα, θα μπορούσα να πω πως τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτά της Τήνου και του Βόλου. Κι αν στο Βόλο βοηθούν κατά πολύ οι εγκαταστάσεις, καθώς στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στην Τήνο αυτό που ξεχωρίζει είναι η ίδια η τέχνη του μαρμάρου.

Σε περίπτωση λοιπόν που αυτήν την Κυριακή, 17 Ιουλίου, βρεθείς στο νησί, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Κι αυτό γιατί ξεκινά η διοργάνωση του 1ου Συμπόσιου Γλυπτικής,
που θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 3 Αυγούστου. Ο στόχος του ξεκάθαρος, να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού όχι μόνο στην Τήνο αλλά και στις Κυκλάδες ευρύτερα.Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Καγιώργης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Δημήτρης Σκαλκώτος, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της διοργάνωσης. Κοντά σε κάθε καλλιτέχνη θα μαθητεύσει ένας βοηθός, φετινός απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Ο Θ. Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που έχει πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση συμποσίων γλυπτικής σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, περιγράφει το μάρμαρο ως «υλικό ιερό». Οι άλλοι τρεις γλύπτες, με κοινές αφετηρίες την καταγωγή τους από την Τήνο, τη φοίτησή τους στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και την ΑΣΚΤ, εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.

Η έναρξη του Συμποσίου Γλυπτικής θα γίνει την Κυριακή, 17 Ιουλίου (ώρα 19:30), ενώ η βραδιά θα κλείσει με το χορευτικό συγκρότημα του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους σε τηνιακό μάρμαρο, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

Παράλληλα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας θα φιλοξενείται έκθεση με έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 20 Ιουλίου (ώρα 18:00), και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). Τη βραδιά των εγκαινίων, το κοινό θα απολαύσει συναυλία που θα δώσει το Metallon-Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το διήμερο 28-29 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία. Την πρώτη ημέρα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τοπικούς φορείς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο εκδήλωση με αφορμή την εγγραφή της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Τη δεύτερη ημέρα, προγραμματίζεται οργανωμένη περιήγηση στο νησί, με ξεναγό τον Αλέκο Φλωράκη, επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλέφωνο 22830 31290).


Η διοργάνωση θα κλείσει την Τετάρτη, 3 Αυγούστου, με παρουσίαση των ολοκληρωμένων έργων και σύντομες ομιλίες από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό. Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το ΠΙΟΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας