Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

55 χρόνια μετά… Αφιέρωμα στο «Gruppo ΣΙΓΜΑ» CANIARIS, CONDOS, NIKOS, TSOCLIS και GAΪΤΙS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

55 χρόνια μετά… Αφιέρωμα στο «Gruppo ΣΙΓΜΑ»                        CANIARIS, CONDOS, NIKOS, TSOCLIS και GAΪΤΙS

Το Μουσείο μας, αυτό το καλοκαίρι, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση έργων του Κώστα Τσόκλη, κάνει ένα Αφιέρωμα στην Ομάδα ΣΙΓΜΑ,  (που οργανώθηκε το 1958 από τους 5 Έλληνες νέους τότε, επαναστατικούς και φιλόδοξους ζωγράφους: Κανιάρη, Κοντό, Nίκο, Τσόκλη και Γαῒτη),      
πλουτίζοντας  τις δραστηριότητές του και προσφέροντας έτσι     στους επισκέπτες του, μία ακόμη δυνατότητα κατανόησης της πορείας της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.
Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες,
αντιδρώντας στην υποτονική καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, έφυγαν,     ως «πολιτιστικοί μετανάστες»  και εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη.                                                 
Εκεί, εργάστηκαν για ορισμένα χρόνια και δημιούργησαν μια ομάδα,  με την ονομασία Gruppo ΣΙΓΜΑ,  που σκοπό είχε να τονίσει
  την παρουσία της  και   την Ελληνική της  ταυτότητα  στους διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους (πράγμα που συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ελληνική εικαστική πραγματικότητα).                                                                    
Συνδέθηκαν με  τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ρώμης  και ανέπτυξαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, κάποια δραστηριότητα.                                                                     Αν και ως Ομάδα έκαναν μόνο δύο εκθέσεις, μία στη Νάπολη “Galleria San Carlo” και μια στη Μπολόνια, GalleriaIl Cancello”,  δεν πέρασαν απαρατήρητοι.  
 Ο Carlo Barbieri  αναφέρει χαρακτηριστικά στην κριτική που αφιερώνει στο Gruppo  στις 31/12/59, στην εφημερίδα “Il Μαttino”:      
 “...Mετά από την πρόσφατη αποκάλυψη των ισπανών ζωγράφων  και γλυπτών που ήταν το καύχημα της περασμένης  Μπιενάλε της Βενετίας,  δεν μας είχε τύχει μια τόσο ευχάριστη έκπληξη.               
Οι Έλληνες αυτοί ζωγράφοι, ως φορείς του παρελθόντος τους, είναι δεμένοι με φιλοδοξίες, προβλήματα και έρευνες, τις οποίες αναπτύσσουν με σταθερότητα στο χώρο της πιο αυθεντικής επικαιρότητας...
…Μετά από άλλες χώρες,  η Ελλάδα κατεβαίνει  στο διεθνές πεδίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνείται το παρελθόν της”…

« Οι 5 νέοι τότε καλλιτέχνες τόλμησαν σαν Ομάδα και όχι μεμονωμένα, να διεκδικήσουν με εθνική ταυτότητα, μια θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι. Δεν εισήγαγαν στη Χώρα μας Τέχνη, αλλά εξήγαγαν πάθος
για παγκόσμια συμμετοχή.
Ήξεραν πως μόνο έτσι  θα δικαίωναν τη δημιουργική τους ύπαρξη»,  λέει ο Tsoclis, o οποίος στη μνήμη του Gruppo,  αφιερώνει την εκδήλωση αυτή  «55 χρόνια μετά…», στο Μουσείο μας.

Επιθυμία και ευχή μας είναι, αυτή η ομαδική κίνηση  του   Gruppo ΣΙΓΜΑ,  να ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας και να πάρει τη θέση της,  στον τόπο  και  την ιστορική στιγμή που γεννήθηκε.                                                                                                                                
Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από 2 μεγάλους Ιταλικούς Φορείς  του πολιτισμού και προβλέπεται η έκθεση με πληρέστερη παρουσίαση της καλλιτεχνικής πορείας των μελών του Gruppo ΣΙΓΜΑ, να μεταφερθεί  στη Ρώμη και στη Νάπολη, όπου, τα έργα αυτών των νέων τότε καλλιτεχνών πρωτοπαρουσιάστηκαν.


Εγκαίνια: 30 Μαΐου 2015, ώρα 7.30μ.μ.
‘Ωρες λειτουργίας: 30 Μαΐου -30 Σεπτεμβρίου 2015
Καθημερινά: 10 – 2 και 6 – 9μ.μ.

Τηλ. 22830 51009, Email: tinos@tsoclismuseum.gr
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας