Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου


                          

                                             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ                                       ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τηλ.: 2241 044644                                                                                             

                 email:info@pednotiouaigaiou.gr

                                                                                          Ρόδος,  28 Φεβρουαρίου 2022                                                           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τα νησιά μας, πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη Συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου κου Αντώνη Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ με την παρουσία του συνόλου των Δημάρχων των Νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Καλωσορίζοντας τα μέλη του Δ.Σ.,  ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την παραίτηση του π. Δημάρχου Σύρου κου Γιώργου Μαραγκού από το Δ.Σ. για προσωπικούς του λόγους, τον οποίον και ευχαρίστησε θερμά για την μέχρι σήμερα συνεισφορά του τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσο και στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα καλωσόρισε στο Δ.Σ. τον αντικαταστάτη του,  π. Δήμαρχο και Δημοτικό Σύμβουλο Θήρας κο Νικόλαο – Αναστάσιο Ζώρζο, θεωρώντας σίγουρη  τη θετική του συνεισφορά, στη λειτουργία του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις της πολύωρης συνεδρίασης ήταν :

·         Το χτίσιμο ενός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου με τις άλλες νησιωτικές Π.Ε.Δ. ( Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια Νησιά ) για την ενίσχυση της βαρύτητας των κριτηρίων που αφορούν τη νησιωτικότητα, στην κατανομή των ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης με στόχο τη σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων  για τα Νησιά μας. Μάλιστα για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρίαση των νησιωτικών ΠΕΔ, στις 10 Μαρτίου.

·         Η ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ,  εκπόνησης επιστημονικής μελέτης, για τη σύνταξη σχετικής πρότασης με τεχνικο-οικονομική τεκμηρίωση, ενόψει σχετικού θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει τους επόμενους μήνες .

·         Η κατάθεση αιτήματος προς την Πολιτεία για τη στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του τεράστιου ενεργειακού κόστους, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

·         Η κατάθεση αιτήματος προς την Πολιτεία για την ενίσχυση των Νησιωτικών Δήμων με μηχανήματα έργου (γκρέιτερ, εκχιονιστικά, φορτωτές κ.α.), για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων την κλιματικής κρίσης.

·          Η ενίσχυση υπέρ των νησιωτικών Δήμων, της αναλογίας κατανομής των πόρων από τη εμπορική χρήση των παραλιών σε σχέση με την Κτηματική Υπηρεσία για τη κάλυψη του υψηλού κόστους συντήρησης, εξωραϊσμού  και  για της ναυαγοσωστικής κάλυψης τους.

·         Η αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάργηση της έκδοσης από τους Δήμους βεβαίωσης μη οφειλής των τελών ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) για αγοραπωλησίες ακινήτων.

·         Η κατάθεση αιτήματος όλων των Νησιωτικών Δήμων για το επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με καθιέρωση ρήτρας παραμεθορίου νησιωτικότητας και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες του κάθε Νησιού.

Στη συζήτηση που ακολο’υθησε οι Δήμαρχοι όλων των Νησιών μας και τα Μέλη του ΔΣ, στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν στα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα των Δήμων των νησιών μας, λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενεργείας, των μεταφορών, των υπηρεσιών και των προϊόντων, απαιτώντας  από το Κράτος να προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντέξουν οικονομικά οι Δήμοι και οι Τοπικές Κοινωνίες και αποφασίστηκε με βάση συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα αυτά να παρευρεθεί,  η Αντιπροσωπία της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις  18ης Μαρτίου, στην Αθήνα.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης, ευχήθηκε να λήξει το συντομότερο δυνατόν η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη, που σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ύφεση της πανδημικής κρίσης θα επαναφέρει την αισιοδοξία στους πολίτες για μια καλή τουριστική και οικονομική χρονιά και για υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στα νησιά μας, που θα τα αλλάξουν προς το καλύτερο.

  

                                                                                           Από το Γραφείο Τύπου

 

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας