Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ξεκινά το Πολιτιστικό Οδοιπορικό "Καλοκαίρι 2017"

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
«ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ»
ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ.

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚO
«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017».

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου, σκοπό έχει να διασώσει, διατηρήσει και προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να γνωρίσει στο φιλόκαλο κοινό το έργο Τηνίων λογίων, που αναδείχθηκαν σκαπανείς των ελληνικών γραμμάτων, γλυπτών, ζωγράφων, εικαστικών, απλών εργατών του μόχθου, που βγήκαν από τα σπλάχνα της πατρώας τηνιακής γης, εμπνευσμένοι από τη μοναδική φυσική και δομημένη ομορφιά του νησιού μας και σμιλεμένοι από την πέτρα και το μάρμαρο, τη σκληρή γη και τον ερωτικό βοριά.
Αναζητώντας και υπηρετώντας το ΩΡΑΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ, κατά τη ρήση του Παπαδιαμάντη, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου σχεδίασε και παρουσιάζει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017. Το φετινό πολιτιστικό μας οδοιπορικό θα μας ξεναγήσει σε εκθέσεις λαϊκών λιθανάγλυφων, αγιογραφίας και ζωγραφικής, ψηφιδωτών, μαρμαρογλυπτικής και φωτογραφίας, έργων των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου, σε λογοτεχνικά και επιστημονικά ακούσματα, σε μονοπάτια πολιτιστικών διαδρομών, με τιμητικές διακρίσεις και αφιερώματα σε κορυφαίους Τήνιους λειτουργούς της τέχνης και των γραμμάτων, σε θέματα του λαϊκού μας πολιτισμού, στην παρουσίαση παραδοσιακών συνόλων χορού και χορωδιών, λαϊκών πανηγυριών και γιορτών, μουσικών και ποιητικών βραδιών και συναυλιών.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ,
Σάββατο 1η, Κυριακή 2α και Δευτέρα 3η Ιουλίου 2017.

ΛΑΪΚΑ ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΑΠΟ ΞΩΜΕΡΙΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.
Το Σάββατο 1η Ιουλίου 2017, στις 20.00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου εγκαινιάζεται η έκθεση ΛΑΪΚΑ ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ, φτιαγμένα, από ξωμερίτικα εργαστήρια του 17ου έως και του 19ου αιώνα και τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Τα  αντίγραφα αυτών κατασκευάστηκαν τα έτη 1997-2000, ως μέρος του προγράμματος « Η Τήνος εκτός των τειχών » του τότε Επαρχείου Τήνου, από σπουδαστές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο Ηλίας Νομπιλάκης και ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.
IMG_0399 2.jpg
Υπεύθυνος για την έρευνα και την τεκμηρίωση ο Αλέκος Φλωράκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται 19 έργα. Στόχος μας είναι, το επόμενο έτος, σε μια ολοκληρωμένη, μόνιμη έκθεση, να παρουσιάζεται το σύνολο των έργων, ώστε να παρέχεται στον επισκέπτη, επαρκής εικόνα της τηνιακής λαϊκής μαρμαρογλυπτικής και της διαδρομής της στον χρόνο. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Αλέκος Φλωράκης, Γιώργος Βίδος και Πέτρος Μαρμαρινός. Τα ανάγλυφα αυτά συνιστούν τον πυρήνα και αφετηρία της THNIAKHΣ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, που το 2015 εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της  UNESCO.

ΒΡΑΔΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΣΠΙΝΗ.
D-1.jpg
Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, στις 20.00, στον Πάνορμο διοργανώνεται βραδιά τιμής και μνήμης, για τον συντοπίτη κορυφαίο αρχαιολόγο, μελετητή της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΣΠΙΝΗ.
Για τον επιστήμονα και άνθρωπο Γιώργο Δεσπίνη θα μιλήσουν:
Μανόλης Βουτυράς, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αλεξάνδρα Βουτυρά, Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μάχη Καραλή, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και
Κώστας Δανούσης, Ιστορικός, Ερευνητής και Συγγραφέας.
Ο Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου θα παρουσιάσουν τον προβληματισμό και τις προοπτικές  ίδρυσης και λειτουργίας του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ».

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΪΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ 1950-1970.
TA TELEUTAIA KAIKIA_AFISA.jpg
Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017, στις 20.00, στον Πάνορμο, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, αποδίδεται μικρός φόρος τιμής στους καϊξήδες και τα σκαριά τους. Η ζωή καπεταναίων και ναυτόπαιδων στα πανορμίτικα καΐκια, μες στου Αιγαίου τα νερά. Αναδρομή στη σχέση των Τηνιακών με τη θάλασσα θα κάνει, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης, ο οποίος θα αναφερθεί στα τελευταία καΐκια του Πανόρμου και στους καπετάνιους τους. Οι εν ζωή καϊξήδες, αλλά και συγγενείς τεθνεώτων, θα διηγηθούν ιστορίες από εκείνα τα χρόνια με απρόβλεπτα περιστατικά και δύσκολες καταστάσεις. Θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό με τα καΐκια και τους ανθρώπους τους.
Πύργος Τήνου, Ιούνιος 2017,
Μανώλης Σώχος
Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας