Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Στα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Η συνεργασία επαγγελματιών και παραγωγών για τη γαστρονομική εξέλιξη και ανάδειξη της Τήνου ήταν ο στόχος του πρώτου Tinos Foodpaths. Η φετινή τρίτη, πληρέστερη διοργάνωση δείχνει πόσο πέτυχε…
Η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να θεωρείται γαστρονομικός προορισμός: τρία τυροκομεία, τρία οινοποιεία, μια μικροζυθοποιία, μια μονάδα τοπικών αλλαντικών, πολλές οικοτεχνίες με παρασκευάσματα από ντόπια φρούτα και λαχανικά αλλά και αρτοποιήματα, αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες που παρουσιάζουν τοπική κουζίνα με τοπικά υλικά και, στη βάση αυτών, μια αξιόλογη για το μέγεθος του νησιού αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. 
Κι έρχεται η διοργάνωση Tinos Foodpaths https://www.facebook.com/Tinos-Food-Paths-336368739820527/, πριν τρία χρόνια, εμπνευσμένη από κάποιους επαγγελματίες και παραγωγούς που βλέπουν λίγο μακρύτερα και παρασύρουν και άλλους, με αρχικό στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους γαστρονομικούς εκπροσώπους του νησιού. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση ανοίγουν τα μάτια, αναπτύσσονται εποικοδομητικές συνεργασίες, αλλά ενημερώνεται και ο κόσμος με τις παράλληλες εκδηλώσεις: γευσιγνωσίες, ανοιχτά μαγειρέματα, σεμινάρια από ειδικούς, εκδηλώσεις για τα παιδιά, παρουσίαση παραδοσιακών τεχνικών και συνταγών που τείνουν να ξεχαστούν. Και όχι μόνο. Όπως εύστοχα αναφέρουν και οι διοργανωτές δικαιολογώντας την ιδέα τους:
"Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός βρίσκεται παντού. Στη θάλασσα και στα χωράφια μας. Στα σπίτια μας και στις αυλές. Στα κατώγια. Στα κελάρια. Στα αγαθά που κρατάνε στα χέρια τους και στην ψυχή τους οι άνθρωποι του τόπου αυτού. Η εξωστρέφεια αυτού του πολιτιστικού στοιχείου μας αφορά. Όλους. Από το μικρότερο καφενείο στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο στενό της Χώρας μέχρι το μεγαλύτερο εστιατόριο, παραλιακό, παραθαλάσσιο ή εντός της ενδοχώρας." 
Φέτος, λοιπόν, τρίτη χρονιά της διοργάνωσης, το Tinos Foodpaths διαρκεί μια ολόκληρη εβδομάδα, 8-14 Μαΐου, όχι μόνο για να περιλάβει περισσότερες εκδηλώσεις, αλλά και για να διευκολύνει τις επισκέψεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμβολή εθελοντών από όλο το νησί. Είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε το πλοίο: άλλωστε, η ωραιότερη εποχή για ένα κυκλαδίτικο νησί είναι τώρα!
Σας δίνουμε, λοιπόν, το πρόγραμμα, που θα λέγαμε να το διαβάσουν όλοι, είτε έχουν σκοπό να το παρακολουθήσουν είτε όχι -και ιδιαίτερα όσοι ζουν σε μικρά νησιά αλλά και στην ελληνική επαρχία, γενικότερα, ώστε να πάρουν μια ιδέα για το πώς μπορεί, με πρωτοβουλία ιδιωτική, να προωθηθεί γαστρονομικά, πολιτιστικά και, κατά συνέπεια, οικονομικά μια περιοχή.


Tinos Foodpaths 2017

Δευτέρα 8/05
The "f1rst Greek Spirits Workshop" by Difford's Guide (παράλληλη εκδήλωση στα πλαίσια του Tinos Foodpaths). Κεντρικός χώρος δράσεων παλιά Ψαραγορά: 18:30-22:30 Ανοιχτές μαγειρικές εκδηλώσεις με προϊόντα του τόπου μας 20:30 Σεμινάριο- γευσιγνωσία για το ελαιόλαδο (μέρος Ά).
Τρίτη 9/05
The  Greek Spirits Workshop" by Difford's Guide (παράλληλη εκδήλωση στα πλαίσια του Tinos Foodpaths. 17:30 Θέλουμε πράγματι τα παιδιά μας να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καλύτερα; (Μέρος Ά) (Παλλάδα). Κεντρικός χώρος δράσεων παλιά Ψαραγορά: 18:30-22:30 Ανοιχτές μαγειρικές εκδηλώσεις με προϊόντα του τόπου μας.
Τετάρτη 10/05
12:00 Σεμινάριο- γευσιγνωσία για το ελαιόλαδο (Μέρος ΄Β) για τους επαγγελματίες του χώρου (εστιατόριο Μπουρού). Κεντρικός χώρος δράσεων παλιά ψαραγορά: 15:00 Θέλουμε πράγματι τα παιδιά μας να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καλύτερα; (Μέρος ΄Β) 18:30-22:30. Ανοιχτές μαγειρικές εκδηλώσεις με προϊόντα του τόπου μας. 19:00 : Tutti blu living space (χωριό Μέση): "Freedom upon Tradition", γευστική δοκιμή & παρουσίαση της Τηνιακής παράδοσης, σε σχέση με τις τάσεις και την αισθητική της Ευρωπαϊκής γαστρονομίας.

Πέμπτη 11/05
(Χωριό Τριπόταμος, δημοτικό σχολείο) 18:00. "Το μακρύ ταξίδι της λούζας στον χρόνο,  στον χώρο…." Ανοίγουμε τα κατώγια του χωριού.
Παρασκευή 12/05
10:30 Σεμινάριο "παστά και απόσταξη" (παλιά Ψαραγορά). 13:00 Tutti blu living space (χωριό Μέση): Στη ''μέση'' της μέρας, τα παιδιά ζυμώνουν στη Μέση της Τήνου.
18:00 Το Tinosfoodpaths αναζητά τις ρίζες του. Το Τηγανιτζίδικο. Οι λαογράφοι μιλούν, οι γυναίκες τηγανίζουν και τα παιδιά κερνάνε... μεζέ με ιστορία (Δημοτικός παιδικός σταθμός)
21:15 Πόσο Ατάλαντοι! (πρεμιέρα παράστασης θεατρικής ομάδας Τήνου, στο πνευματικό κέντρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.)

Σάββατο 13/05
18:00 Στο θεατράκι, εμπνεόμαστε και εξελίσσουμε την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία… Συζητάμε για τη δημιουργία συμφώνων και γνωρίζουμε σύγχρονα αγροτοκτηνοτροφικά μοντέλα (χωριό Κουμάρος).
Κυριακή 14/05
11:00: Υφαίνουμε ήχους, ξετυλίγουμε γεύσεις ... και σας αποχαιρετάμε.
20:00 Party εθελοντών......
 http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2521380#.WRDmWvV5H2l.facebook

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας