Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Πάσχα στην εναλλακτική Τήνο

Πάσχα στην εναλλακτική Τήνο
Ιδανικός προορισμός για την περίοδο του Πάσχα είναι η Τήνος μιας και συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες αυτές ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού.
Εδώ ζεις την όμορφη αυτή περίοδο του χρόνου και συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις σου. Τα χρώματα από τη θάλασσα, ο ουρανός και τα λουλούδια συνθέτουν έναν απίστευτο καμβά και οι μυρωδιές από τα σπάρτα και τα αγριόχορτα σε μαγεύουν και δίνουν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας και της ηρεμίας.
Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα
τηρούνται πιστά έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις χρόνων και διαρκώς αυξάνονται οι λάτρεις του νησιού που έρχονται από όλη την Ελλάδα, ορκισμένοι ή καλύτερα μαγεμένοι για να ζήσουν αυτή την πανδαισία.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στις ενορίες στολίζουν τον Επιτάφιο.


Μοναδικό βίωμα η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στην Μεγαλόχαρη και στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι χαρακτηριστικό του νησιού είναι η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών που ζουν αρμονικά με σεβασμό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και λατρείες κάθε Δόγματος.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος περνά από τα σπίτια των πιστών και τον ραίνουν με λουλούδια.
Τέλος, οι Επιτάφιοι από όλες τις ενορίες καταλήγουν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου όπου συναντιούνται.
Ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία «Καλάμια», ενώ ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις Σταυρούς και καΐκια σφυρίζουν, αποδίδοντας τιμές. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Μετά το πέρας της ακολουθίας του Επιταφίου, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν στα ξωκκλήσια.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με λεμονόφυλλα. Το βράδυ της Ανάστασης τριγύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης πέφτουν βαρελότα, ενώ για τις επόμενες 40 ημέρες πραγματοποιείται η Αναστάσιμη ακολουθία σε όλα τα ξωκλήσια του νησιού. Χαρακτηριστικό της Κυριακής του Πάσχα είναι οι τριμπονιές στον Πύργο.
Τη Δευτέρα του Πάσχα δίνουν όλοι ραντεβού στην Καρδιανή, ενώ γίνεται το γεύμα της Αγάπης στο χωριό Κτικάδος, ένα γεύμα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως ένδειξη συμφιλίωσης μετά τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης.
Την Κυριακή του Θωμά, στο χωριό Ιστέρνια, στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Λακκωτιανής, πραγματοποιείται το έθιμο “ροδάρια”, όπου ντόπιοι και επισκέπτες κάθονται όλοι μαζί σε ένα μεγάλο τραπέζι και ανταλλάσσουν μπουκέτα με λουλούδια και κάρτες με πασχαλινές ευχές.
Σε κάθε χωριό όλες αυτές τις μέρες ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν σε ένα μοναδικό πανηγύρι και όποτε επισκεφτείς το νησί θα καταλάβεις πως θα βρεις εκεί τους πιο αληθινούς και φιλόξενους νησιώτες
Η Τήνος ήταν πάντα χώρος προσκυνήματος στο Αιγαίο.
Το ταξίδι στην Τήνο μπορεί να συνδυαστεί και με εναλλακτικές δράσεις όπως πεζοπορία στα καταπληκτικά μονοπάτια μας μέσα σε συστάδες από δρυς και τρεχούμενα νερά που συνδέουν τους παραδοσιακούς οικισμούς μας με μοναδικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αναρρίχηση στον βράχο του Εξώμβουργου, bouldering μιας και διαθέτουμε το μοναδικό πεδίο στις Κυκλάδες, surfing στην παραλία της Κολυμπήθρας με τα ατέλειωτα κύματα, 4Χ4 στα παλιά λατομεία, ιππασία, standing canoe και canoe, ποδήλατο στο Βωλάξ, καταδύσεις και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάνω από 60 χωριά και τα περισσότερα από αυτά είναι μνημεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Η επίσκεψη στην Τήνο δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με γευσιγνωσία παραδοσιακών εδεσμάτων συνδυασμένων με ρακί και τοπικά κρασιά. Από παραδοσιακές ομελέτες (φουρτάλιες) μέχρι λούζες, λουκάνικα, τυριά (το περίφημο τηνιακό τυρί και η γραβιέρα) η κοπανιστή, η αγκινάρα και βέβαια οι περίφημες πασχαλινές τυρόπιτες, τα αμυγδαλωτά, οι δίπλες, τα παστέλια στο λεμονόφυλλο και τόσα άλλα.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας