Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΑ

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2016 στην Κέα το 9ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων με την παρουσία οχτώ Εμπορικών Συλλόγων. Παρευρέθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος Άνδρου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θήρας, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου,  ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σίφνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου και φυσικά η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Κέας "Η ΠΡΟΟΔΟΣ". Την τελευταία στιγμή δεν παρευρέθησαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Ίου, της Μήλου και της Σερίφου. Τον Σύλλογό μας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Τσιμέκης, η γενική γραμματέας κ. Λουκία Κολλάρου και η ταμίας κ. Πετρίνα Κολλάρου.

Από τους φορείς παρευρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος και
κ. Αντώνης Συρίγος, ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας κ. Στέφανος Βρεττός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου
κ. Παύλος Πολιτάκης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. κ. Δημήτρης Αρμενάκης,
ο οικονομικός επόπτης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου &  Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.
Τα θέματα του συνεδρίου ήταν:

1. Θέματα Φ.Π.Α. και φορολογίας
2. Παραεμπόριο
3. Θεσμικοί φορείς και τρέχουσες εξελίξεις
4. Τοποθετήσεις Εμπορικών Συλλόγων
5. Ποιότητα ζωής σε δύσκολες εποχές
6. Πελάτης, ο εργοδότης μας
7. Συμπεράσματα 9ου Συνεδρίου και ψηφίσματα
Αφού αναπτύχθηκαν τα θέματα του συνεδρίου, το λόγο είχαν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ανδρέας Τσιμέκης αναφέρθηκε:
1. Στην δυσβάσταχτη αύξηση του Φ.Π.Α., στα υπέρογκα ποσά που έχουν αποδοθεί στους επαγγελματίες και στην μη ωφελιμότητα του μέτρου καθώς δεν μπορεί να εισπραχθεί τίποτα.
2. Στο παραεμπόριο και στο ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει
είναι πως η Πολιτεία δεν θέλει να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί.
3. Στην έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και στην απαίτηση των επαγγελματιών να μην γίνεται παρακράτηση όταν υπάρχουν ενημερωμένες ρυθμισμένες οφειλές.
4. Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου και γενικώς στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και στην μη ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών στον Ο.Α.Ε.Ε. με τις παροχές υγείας που δίνονται στην πραγματικότητα.
5. Στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην εφορία και στον μικρό αριθμό δόσεων των ρυθμίσεων.
Μετά και τις τοποθετήσεις των συνέδρων, ακολούθησαν οι αποφάσεις του 9ου συνεδρίου.   

Το ψήφισμα του Συνεδρίου, το οποίο θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία, είναι :
ΨΗΦΙΣΜΑ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΚΕΑ 8-9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Στην Κέα στις 8 & 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 9ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων, όπου αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και τους πολίτες των Κυκλάδων.

Στο παρόν ομόφωνο ψήφισμα περιγράφονται συνοπτικά τα παρακάτω θέματα για τα οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών:

 1. Νησιωτικότητα
Παρά τη συνταγματική επιταγή, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα  των νησιών, ουδέποτε υπήρξε συντονισμένη πολιτική και λήψη μέτρων για την άμβλυνση των ανισοτήτων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Αντίθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η νησιωτική περιφέρεια βάλλεται πανταχόθεν με αποτέλεσμα την κατάλυση του όρου «νησιωτικότητα» και τη ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των πολιτών των νησιών. Ζητούμε την άμεση κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και τη θέσπιση κινήτρων και μέτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας.

 1. Φ.Π.Α.
Δεδομένου  ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αντίθετα επέφερε συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων και έπληξε την ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα της όποιας λήψης μέτρων για τη νησιωτικότητα, ζητούμε την επαναφορά του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά, σε εφαρμογή της ισχύουσας Ευρωπαϊκής οδηγίας.

 1. Φορολογικά – Ασφαλιστικά Θέματα
Με δεδομένη τη δυσκολία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες, ήδη δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτα επιβαρυντικές για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπούμε, ζητούμε πέρα της μείωσης τους, ρεαλιστικές ρυθμίσεις οι οποίες να   διαμορφώνονται σε αριθμό δόσεων πολύ μεγαλύτερο από τον ισχύοντα και πάντα σε συσχετισμό με το ύψος των εισοδημάτων τους και των οικογενειακών αναγκών των φορολογουμένων και ασφαλισμένων, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχική δραστηριότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων. Ζητούμε επίσης, απόδοση  φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φορολογουμένους και ασφαλισμένους με ρυθμισμένες οφειλές χωρίς παρακράτηση.

 1. Αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, της έλλειψης των υποδομών & περιορισμός της Γραφειοκρατίας.
Η έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με την  αποψίλωση των υπηρεσιών του Νομού Κυκλάδων και η υποστελέχωση των εναπομεινάντων εξ’ αυτών συνέβαλε στην επιδείνωση  της καθημερινότητας επιχειρηματιών και πολιτών. Ζητούμε (α) τη μείωση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η ανάγκη φυσικής παρουσίας και συναλλαγής επιχειρηματιών και πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μέσω της ηλεκτρονικοποίησης τουλάχιστον των εντελώς απαραίτητων συναλλαγών και (β) την παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των διοικητικών υποχρεώσεων των Κυκλαδιτών (π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΟΤ-ΠΥΤ κ.ά).

 1. Υγεία
Τα προβλήματα του τομέα της υγείας στο Νομό Κυκλάδων, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας, αποτελούν λόγο ντροπής για την πολιτεία. Η ανικανότητα αντιμετώπισης έστω και των βασικών αναγκών στα νησιά μας  σε συνδυασμό με τα ελλείμματα στον τομέα των συγκοινωνιών υποβαθμίζουν δραματικά το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και την αξία του τουριστικού μας προϊόντος. Επιπλέον είναι διάχυτη η απογοήτευση αλλά και η αγανάκτηση των  ασφαλισμένων, λόγω του ότι στην πραγματικότητα οι υπέρογκες εισφορές τους δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα στην πράξη. Ζητούμε να ενταθούν οι προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας ,ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο, αξιοποιώντας ακόμα και τις προσφορές των ιδιωτών δωρητών.

 1. Ακτοπλοϊκό
Σε αντιδιαστολή με τη συνταγματική επιταγή, τα περισσότερα νησιά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κεντρικά λιμάνια. Ζητούμε τη ριζική αναθεώρηση του ακτοπλοϊκού χάρτη των Κυκλάδων. Επίσης, τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των άγονων γραμμών με το σύστημα κορμού  με ακτινωτές συνδέσεις με όλα τα νησιά. Την αναθεώρηση του κανονισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με γνώμονα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Εφαρμογή της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας ΑΡΙΘ. 323.1/02/15 -3.4.2015 που ορίζει τις ανώτατες τιμές εισιτηρίων επιβατών κι αυτοκινήτων.

 1. Θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού & παραεμπορίου
Σε μια εποχή που το ποσοστό από τα όποια κέρδη που διεκδικεί το Κράτος από κάθε επιχείρηση είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, είναι εξοργιστικά άδικο να συνυπάρχουν νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες με την ανοχή και την αδιαφορία του  των περισσοτέρων ελεγκτικών μηχανισμών. Στις παράνομες αυτές δραστηριότητες εντάσσονται εκτός από τις παραεμπορικές δραστηριότητες - που πλέον περιλαμβάνουν και προϊόντα του πρωτογενούς τομέα - και η παράνομη ενοικίαση σπιτιών, αλλά και η παροχή αδήλωτων υπηρεσιών που στο σύνολό τους μειώνουν δραματικά την ανταγωνιστικότητα των νομίμως επιχειρούντων. Ζητούμε να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να εξαλειφθεί  το φαινόμενο αυτό που μαστίζει διαχρονικά τη νόμιμη δραστηριότητα.

 1. Θέματα ΕΣΠΑ &Ανάπτυξης
 • Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στερείται πόρων λόγω κατάταξής της στις περιοχές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Καλούμε την Πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να αρθεί αυτή η αδικία που προέκυψε για μεγάλο αριθμό νησιών των Κυκλάδων.  
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων της περιοχής μας δεν έχει πρόσβαση σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νησιών λόγω των απαγορευτικών για αυτές κριτηρίων αλλά και της πολυπλοκότητας των οδηγών υλοποίησης.
 • Ζητούμε τη διαμόρφωση τόσο το χρηματοδοτικού όσο και του νομικού πλαισίου με σκοπό την τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών των νησιών(μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων LEADER- ΕΣΠΑ κ.λ.π.) προκειμένου να διασωθούν από την αλλοίωση, την εγκατάλειψη και το μαρασμό και να αποτελέσουν σημεία επιχειρηματικής  και  τουριστικής  δραστηριότητας.
 • Ζητούμε την άμεση κατάρτιση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου για το νησιωτικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε ομηρία επί σειρά ετών. Την επαναφορά σε διαβούλευση του σχεδίου των μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής των περιοχών, εντός και εκτός οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων, λαμβάνοντας υπόψη τη φέρουσα πολεοδομική, περιβαλλοντική και φυσική ικανότητα κάθε νησιού ξεχωριστά.

 1. Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα
Ζητάμε όπως προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά  την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και των δικαιούχων των πνευματικών και συγγενικών  δικαιωμάτων χωρίς άλλες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις από τρίτους.


Οι Σύνεδροι - Εκπρόσωποι των Επαγγελματικών Φορέων


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΞΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΙΦΝΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΜΕΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

      ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΑΣΙΔΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ  « Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ  & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ


Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    C:\Users\User\Documents\Λουκία\Εμπορικός Σύλλογος Τήνου\1} Επιστολές - Έγγραφα Εμπορικού Συλλόγου Τήνου\1)ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ\6) ΣΦΡΑΓΙΔΑ.JPG        
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΜΕΚΗΣ                                     ΛΟΥΚΙΑ ΚΟΛΛΑΡΟΥ


Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας