Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Δείτε το άγνωστο παρασκήνιο του τορπιλισμού της Έλλης στη Τήνο, στη Μηχανή του Χρόνου

Το άγνωστο παρασκήνιο του τορπιλισμού της Έλλης στη Τήνο ανήμερα της Παναγίας. Ποιος έδωσε την εντολή επίθεσης και η συγκλονιστική ιστορία του καπετάνιου που θέλησε να βυθιστεί με το πλοίο του. Επετειακό τηλεοπτικό επεισόδιο στη «Μηχανή του Χρόνου»... 

Ο τορπιλισμός της «Έλλης» ανήμερα της Παναγίας στη Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Η εκπομπή παρουσιάζει
το πολιτικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της βύθισης του καταδρομικού το Σάββατο 13 Αυγούστου από την ΕΡΤ1. Εκτάκτως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 14.00 το μεσημέρι. Οι μαρτυρίες – ντοκουμέντα των επιζώντων του πολεμικού πλοίου, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις ιστορικών και ειδικών αναλυτών αποκαλύπτουν στοιχεία για τον ιστορικό τορπιλισμό, που λίγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα. Το ιστορικό Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπίλισε το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη», που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Τήνου. Το πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρισκόταν ως εκεί για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και το πλήρωμα δεν ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοια επίθεση, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε ουδετερότητα.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού στην ΕΡΤ1 Τα σχέδια των Ιταλών για επέκταση στην ανατολική Μεσόγειο, τις αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο να προκαλέσουν την Ελλάδα, καθώς και την πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, που απαγόρευε κάθε είδους αντίδραση. Η αποκορύφωση των επιθέσεων έφτασε στις 15 Αυγούστου, με τον άνανδρο τορπιλισμό του «Έλλη». Επιζώντες του πλοίου περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν το πλοίο και τους συντρόφους τους. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού.

 Συγκλονιστική είναι η ιστορία του ηρωικού κυβερνήτη Άγγελου Χατζόπουλου, που ήθελε να βυθιστεί μαζί με το πλοίο, αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή από τους αξιωματικούς του. Παρουσιάζονται οι κινήσεις του επιτελείου του Μεταξά, που επέβαλε λογοκρισία στον τύπο της εποχής. Η έρευνα καταλήγει στο τι απέγινε το υποβρύχιο που τορπίλισε το ελληνικό αντιτορπιλικό, ενώ ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος περιγράφει τη συγκίνηση του, που βούτηξε στα νερά της Τήνου για να βρει το ναυάγιο του «Έλλη».

Στην εκπομπή μιλούν: ο Ναύαρχος Ε.Α. Ιωάννης Παλούμπης, οι ιστορικοί Κώστας Δανούσης και Νίκος Γιαννόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ιωάννης Θεοδωράτος και Κάρολος Μωραΐτης, ο λέκτορας ναυτικής ιστορίας Ζήσης Φωτάκης, ο λαογράφος Αλέκος Φλωράκης, η ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος Φιλοξενούνται μαρτυρίες – ντοκουμέντα του Ναύαρχου Ε.Α. Γεώργιου Μόραλη και των επιζώντων του «Έλλη», του σημαιοφόρου Μάριου Χορς, του ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Τσαπακίδη, του σηματωρού Αλέξανδρου Σκληβανιώτη, καθώς και του αδερφού του, Ανάργυρου.


Δείτε το τρέιλερ της επετειακής εκπομπής....

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας