Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τήνος, η Κυρία των Αγγέλων

http://www.diakopes.gr/
Αρνάδος

Αρνάδος
Φωτό: Γιάννης Τούντας
   
Πέραν του μεγαλοπρεπούς ναού της Ευαγγελιστρίας, προσκυνήματος με πανελλήνια ακτινοβολία, στην Τήνο υπάρχουν και άλλα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, που δικαιολογημένα τραβούν την προσοχή των επισκεπτών του νησιού.

Δεσπόζουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει η μονή της Κυρίας των Αγγέλων Κεχροβουνίου, που βρίσκεται κοντά στον Αρνάδο, γραφικό χωριό της τηνιακής ενδοχώρας, με παραδοσιακό χρώμα, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά δείγματα (ξεχωρίζουν τα περίτεχνα «στεγαστά», στοές που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα), όμορφη πλατεία, δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά, πεζούλες και σκαλοπάτια.

Η μονή Κεχροβουνίου ιδρύθηκε πιθανώς τον 11ο ή το 12ο αιώνα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της μονής είναι το όνομα της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας (1752-1834), μιας απλής και ταπεινής μοναχής, που με τα οράματά της συνέβαλε αποφασιστικά στην ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

Κάθε χρόνο, στις 23 Ιουλίου,

την ημέρα της εορτής της Αγίας Πελαγίας, η εικόνα της Μεγαλόχαρης μεταφέρεται από το ναό της Ευαγγελιστρίας στην εκκλησία της Αγίας Πελαγίας, στη μονή Κεχροβουνίου, όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία.

Το κτιριακό συγκρότημα της μονής Κεχροβουνίου, εξαίρετης αρχιτεκτονικής, δίνει την εντύπωση τυπικού κυκλαδίτικου οικισμού, με τα κυβόσχημα κελιά, τα «στεγαστά», τις καμάρες και τις πεζούλες, τους στενούς δρόμους και τις μαρμάρινες βρύσες.

Το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με μεταβυζαντινές εικόνες και αξιόλογες τοιχογραφίες.

Οι προσκυνητές και οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κελί της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας και την εκκλησία με τηνκάρα της, την εκκλησία των Ταξιαρχών, το ηγουμενείο και το προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής, την εκκλησία της Αγίας Χριστίνας, την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, το μουσειακό χώρο (περιλαμβάνει εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη κ.ά.) και τη βιβλιοθήκη της μονής.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας