Ζωγραφί
|
ΖΩ
|
Φωτογραφί
|
21
Απριλίου – 21 Μαΐου
2016
Συνεχίζεται η ομαδική
έκθεση «Ζωγραφί-ζω / Φωτογραφί-ζω», στον 1ο όροφο του μεγάρου
του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες
κοσμούν για ένα
μήνα το Ι.ΤΗ.Π.,
ως αποτέλεσμα
της προσεκτικής και επιμελούς εκπαιδευτικής
εργασίας που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο Φωτογραφίαςπραγματοποιήθηκε στο Ι.ΤΗ.Π. από τον Δεκέμβριο του 2015 με ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτής του σεμιναρίου κ. Αθανάσιος Σκουλουδάκης έφερε τους συμμετέχοντες σε
επαφή με το έργο μεγάλων Φωτογράφων, την Ιστορία της Φωτογραφίας, τη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής και δίδαξε τεχνικές και είδη φωτογράφησης και την επεξεργασία εικόνας. Σε εβδομαδιαία βάση γίνονταν λήψεις φωτογραφιών με διαφορετικά κάθε φορά θέματα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσιάζονταν οι φωτογραφίες των εκπαιδευόμενων και ακολουθούσε κριτική.Πραγματοποιήθηκαν τέλος δυο ομαδικές εξορμήσεις σε χωριά της Τήνου για φωτογράφηση. Η Έκθεση Φωτογραφίας έρχεται ως αποτέλεσμα του επιμορφωτικού αυτού σεμιναρίου.
Το εργαστήρι εικαστικών εφαρμογών του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά. Το πεντάμηνο πρόγραμμα που εκπόνησε η εικαστικός κα Αναστασία Χατζίρηπεριέλαβε μαθήματα σχεδίου, χρώματος, σύνθεσης, και έτσι μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων «συνάντησε» τη ζωγραφική αρχικά ως εργαλείο επικοινωνίας, αργότερα δοκιμής, εκμάθησης κανόνων, δημιουργικής έκφρασης, εσωτερικής ανησυχίας, εμπειρίας.
Η ζωγραφική εκφράζει μια προσωπική διάθεση , έμπνευση, αναζήτηση - μια σιωπηλή ποίηση.
Στην ενότητα των σχεδίων περιλαμβάνονται έργα « νεκρής φύσης», που μετέφεραν αναλογικά οι συμμετέχοντες στον καμβά τους , μελετώντας το φως και την σκιά των αντικειμένων, με υλικά όπως το κάρβουνο, το παστέλ, το μολύβι. Στην ενότητα του χρώματος οι εκπαιδευόμενοι μελέτησαν έργα του Μοντιλιάνι και προσπάθησαν να αναπτύξουν το προσωπικό τους ύφος, να πειραματιστούν με υλικά όπως το μελάνι, τα λαδοπαστέλ, τα ακρυλικά. Σκοπός του σεμιναρίου «εικαστικών εφαρμογών» ήταν να εξωτερικεύσουν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες, να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν την εικαστική γλώσσα με κοινό παρoνομαστή να προσεγγίσουν την τέχνη , ανακαλύπτοντας την αξία της ώστε να γίνει «συνώνυμη» του ταλέντου για τον καθένα ξεχωριστά.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη
Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού