Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση Σχετικά με διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας.

ΔΗΜΟΣ  ΤΗΝΟΥ                                             Τήνος, 15/1/2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                           

Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                 

ΤΗΛ:   2283360106                                                                     
ΦΑΞ:   2283360139

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

            Με αφορμή τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων αυτές τις ημέρες  λόγω  εργασιών συντήρησης και επισκευής των μηχανημάτων δεματοποίησης, θέλουμε να είστε ενήμεροι για τα παρακάτω:          
            Κατά την περίοδο 2012-2013 ενόψει των επαπειλούμενων εθνικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  σε περίπτωση που δεν  κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ της χώρας μας, επιλέχθηκε - προωθήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ως μεταβατική λύση, η εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και μεταφόρτωσης δεματοποιημένων αστικών στερεών αποβλήτων με δεματοποίηση (εν συντομία Δεματοποιητή) μιας και το νησί μας δε διαθέτει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Η  εγκατάσταση αυτή του δεματοποιητή,  θα εξυπηρετούσε τις τοπικές ανάγκες, προκειμένου να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ.
            Η λύση αυτή επιλέχθηκε παρά τα προβλήματα που εμφάνιζε ειδικά για το νησί μας, όπως η έλλειψη χώρου
στον οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα δέματα, μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ ή η έλλειψη των απαραίτητων δομών ανακύκλωσης, οι οποίες θα άλλαζαν την ποιότητα και την ποσότητα των απορριμμάτων που θα δεματοποιούνταν. Επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα να εξασφαλιστεί τόσο ο χώρος υποδοχής εκτός Τήνου, όσο και η διαδικασία χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς,  και το κυριότερο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις μέσω της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου μας, που σημειωτέον είναι ανταποδοτικές (δηλ. δεν μπορούν να μεταφερθούν πιστώσεις από άλλες υπηρεσίες του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας ειμή μόνο μέσω της αύξησης των τελών).
            Ο Δεματοποιητής λοιπόν, αποτελεί μια κάποια λύση όταν εξασφαλίζεται η μεταφορά των δεμάτων σε κατάλληλο χώρο. Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν είναι μέχρι σήμερα εφικτή η  μεταφορά των δεμάτων-απορριμμάτων καθώς δεν έχει οριστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή από το Υπουργείο σε ποιόν ΧΥΤΥ θα μεταφέρονται τα δέματα των σκουπιδιών. Παρότι λοιπόν έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία και παρότι σαν Δήμος έχουμε απευθυνθεί σε διάφορους ΧΥΤΥ ανά την Ελλάδα, κανένας δεν μας είχε απαντήσει ότι δέχεται να στείλουμε τα δέματα εκεί, χωρίς να παραβλέπεται ότι με βάση τη νομοθεσία θαλάσσια μεταφορά Αστικών Συμμείκτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) επιτρέπεται μόνο με πλοία RO/RO τα οποία σπανίως προσεγγίζουν το λιμάνι της Τήνου, ή με ειδικά ναυλωμένα πλοία.  Ακόμη λοιπόν και αν  επιτευχθεί αυτό, ας φανταστεί κάποιος πώς μπορούν να μεταφερθούν τα υπάρχοντα σήμερα 17.000 δέματα σε παλέτες, όταν η κάθε νταλίκα έχει χωρητικότητα περί τα 70 με 80 δέματα και όταν το ειδικό αυτό πλοίο RO/RO προσεγγίζει το λιμάνι της Τήνου, μία με δύο φορές το μήνα και μόνο αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν μεταφέροντας μια ή δύο νταλίκες ανά δρομολόγιο.  Σημειωτέον ότι, σε αυτή την περίπτωση,  δεν έχει συνυπολογιστεί το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
            Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι να έχουν περάσει 24 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή και  να παραμένουν όλα τα δέματα στον αρχικό χώρο.
            Σήμερα, πλέον, καταφέραμε να βρούμε αποδέκτη και συγκεκριμένα το ΧΥΤΥ Ιστιαίας Ευβοίας (Βόρεια Εύβοια), όπου η Διοίκηση δέχεται την παραλαβή 1.500 τόνων, με αντίτιμο 35€ ανά τόνο μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (ήτοι το 1/3 των ποσοτήτων που έχουμε συγκεντρώσει σε δέματα στο Κοσσίνι, έναντι 65.000,00€).  Απομένει πια, η Κεντρική Διοίκηση να μας εξασφαλίσει  τις διαδικασίες των χερσαίων και θαλασσίων μεταφορών και τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να μπορέσουμε ως Δήμος πλέον να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δηλ. αυτό της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Τήνου.  
            Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξεύρεση αποδέκτη ΧΥΤΥ, σημαντική υπήρξε η βοήθεια του συμπολίτη μας κου Πολιτόπουλου Δημήτρη (το γένος Αρμάου), ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ και σήμερα είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τον οποίο βέβαια και ευχαριστούμε για τις προσπάθειές του και την καλή συνεργασία του με τους φορείς του νησιού μας.  
            Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Τήνου από την πλευρά του έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες για την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ (υπάρχει καθυστέρηση λόγω ακύρωσης της ΑΕΠΟ ενώ ήδη έχουμε υποβάλει αίτηση θεραπείας στον Υπουργό Π.Ε.Ν.), έχει προχωρήσει την διαδικασία για την εγκατάσταση Σταθµού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιµων Υλικών-Σ.Μ.Α.Υ. (έγκριση τευχών δημοπράτησης) και έχει μεριμνήσει για διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης. Συνεπώς, ότι περνάει από το χέρι του Δήμου και το γνωρίζουμε,  έχει γίνει ή γίνεται. Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάνουμε, θα θέλαμε να μας το υποδείξετε.
            Ένα ακόμη πρόβλημα στο οποίο η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να μας βρει λύσεις -  διαδικασίες είναι το τι μπορούμε να κάνουμε με τα σκουπίδια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. όταν χαλάει ο Δεματοποιητής και μένει εκτός λειτουργίας για κάποιες μέρες, ή όταν για κάποιο διάστημα δεν υπάρχουν αναλώσιμα (λόγω γραφειοκρατίας ή λόγω προβλημάτων των προμηθευτών κλπ), ή όταν τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή των σκουπιδιών ξεπερνάει τις δυνατότητες του μηχανήματος και του προσωπικού του και δεν είναι δυνατή η δεματοποίηση όλων των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να μένουν χύμα σκουπίδια στην εγκατάσταση. Για να λυθεί λοιπόν το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα προσωρινής εναπόθεσης χύδην των σκουπιδιών σε κάποιο χώρο (π.χ. παλιό λατομείο), μέχρι την μεταφορά τους στο χώρο δεματοποίησης.
            Σημειωτέον, ότι το μηχάνημα της δεματοποίησης των σκουπιδιών όπως και το μηχάνημα περιτύλιξής τους αλλά και το κλαρκ μεταφοράς και τοποθέτησής τους σε στοίβες είναι ένα, και για όσους κατανοούν τη λειτουργία μιας βιομηχανοποιημένης μονάδας, ένα μηχάνημα ισούται με κανένα μηχάνημα λόγω βλαβών, σε περίπτωση βλάβης ή αστάθμητου παράγοντα.
            Αυτές τις ημέρες, μάλιστα,  πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής και συντήρησης των μηχανημάτων, για αυτό δε γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως σας έχουμε ενημερώσει. Παράλληλα πραγματοποιείται και η μεταφορά των ογκωδών που έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο του δεματοποιητή.
            Ο Δήμος μας, βέβαια, έχει δεχθεί μηνύσεις, καταγγελίες, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και τίθεται θέμα, ακόμα, και για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Παρότι κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους το κάνουν για πολιτικούς και μόνο λόγους, εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις.
            Η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΥ Τήνου, που θα έλυνε το πρόβλημα, απέχει τουλάχιστον 3 χρόνια από σήμερα,  στην καλυτέρα των περιπτώσεων. Άρα λοιπόν δεν συζητάμε μόνο για το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, αλλά και για την κατάσταση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.
            Εν τέλει, σας γνωρίζουμε (αν και καλόπιστα το κατανοείτε) ότι ο  Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να βρει και να εφαρμόσει λύσεις για τα  προβλήματα αυτά επειδή δεσμεύεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και επιτέλους το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προωθήσει – δώσει λύσεις.
            Κλείνοντας, για μια ακόμα φορά παρακαλούμε όλους τους πολίτες για την ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε ο καθένας από μόνος του να συνδράμει στο κοινό μας έργο, αυτό της καθαριότητας του νησιού μας.



Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας