Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για το Φ.Π.Α. στα νησιά επιβεβαιώνει τις θέσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά δεν θα αποφέρει το προβλεπόμενο όφελος εσόδων, ενώ θα οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συγκριτική μελέτη η οποία εστιάζει στην έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές. Εκπονήθηκε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015 από τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής «Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους» βουλευτή κ. Δημήτριο Γάκη, και δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη 9/12 από το Γραφείο Προϋπολογισμού. Εν ολίγοις, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το προβλεπόμενο αλλά πολύ χαμηλότερο, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό».

Το ζήτημα του Φ.Π.Α.
στις νησιωτικές περιοχές επανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του στη Ναυτεμπορική ο ειδικός επιστήμονας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Ασωνίτης, παρουσιάζοντας επιχειρηματολογία που σε πολλά σημεία συμβαδίζει με τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε παρεμβάσεις του. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Ασωνίτης αναφέρεται στην απαραίτητη διαφύλαξη του «κοινοτικού κεκτημένου» της νησιωτικότητας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανισότητες που προκύπτουν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με τη μετακίνηση και την επικοινωνία, τις ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, τις ελλείψεις των δημόσιων υπηρεσιών, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα κ.ά.


Για ολόκληρη την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού καθώς και για το άρθρο του κ. Ασωνίτη επισκεφθείτε την επιχειρηματική πύλη της ιστοσελίδας μας www.e-kyklades.gr (ενότητα ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ). Εν αναμονή των επόμενων βημάτων σχετικά με τις αντιδράσεις για το Φ.Π.Α., το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει ότι οι ενέργειες που έχει ανακοινώσει για την άρση του μέτρου είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική για την επίτευξη του κοινού στόχου όλων των νησιωτών.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας