Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Σεβασμός στο νόμο, αλλά και κοινή λογική χρειάζεται αυτές τις δύσκολες ημέρες

 

ΔΗΜΟΣ THNΟΥ                                                                      

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                   

Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                 

ΤΗΛ:   2283360106                                                                     

ΦΑΞ:   2283360139

e-mail: dt@1516.syzefxis.gov.gr

         

Σεβασμός στο νόμο, αλλά και κοινή λογική χρειάζεται  αυτές τις δύσκολες ημέρες

 

Σε μία περίοδο δοκιμασίας όπου η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας όλοι πρέπει  να αντιληφθούμε ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο. Και για να επιτευχθεί αυτό όλοι πρέπει να επιλέξουμε τη συνεννόηση, τη σοβαρότητα και την έμπρακτη αναγνώριση της ιδιαίτερης συγκυρίας.

Πριν από λίγες μέρες(την 13.11.2020) ο Δήμος Τήνου απάντησε στην εξώδικη δήλωση που του είχε επιδώσει η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» την 06.11.2020, στην προσπάθειά της να πετύχει την εγκατάσταση «αιολικού πάρκου» στο νησί της Τήνου. Και απέκρουσε την εξώδικη αυτή, όπως είχε αποκρούσει τις από  03.11.2020 αιτήσεις μεταφορικών επιχειρήσεων για άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών στο νησί. Ο Δήμος στηρίχθηκε στις υπ’ αριθ. 82 και 83/23.09.2020 ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του και στα νομικά δεδομένα που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την υπ’ αριθ. 156/15.09.2020 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου και από την αγωγή που άσκησε τον Ιούνιο του 2020 η παραπάνω εταιρεία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου.

Η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», με την αγωγή και τα έγγραφα που κατέθεσε στη δίκη αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, διατυπώνει βαριές κατηγορίες και προσβλητικούς ισχυρισμούς εναντίον του Δήμου, του Δημάρχου και πολλών εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων προσωπικά, και ζητεί από το Δικαστήριο να της επιτρέψει την πρόοδο των εργασιών. Παρά ταύτα, δεν δίστασε μέχρι σήμερα να προσπαθεί να επιβάλει εξώδικα και με τη βία τους σκοπούς της και το ιδιωτικό συμφέρον της. Στην κοινωνία του νησιού επικρατεί σήμερα έντονη ανησυχία από πληροφορίες ότι το ίδιο θα προσπαθήσει να πράξει και τώρα, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν σε όλο τον Ελληνικό Λαό, για τον περιορισμό της πανδημίας και για την κοινωνική ασφάλεια και ειρήνη. Όπως είναι προφανές, μια παρόμοια ενέργεια προκαλεί έντονα το κοινό αίσθημα και παραβιάζει τις επιταγές της Πολιτείας και του επίσημου Κράτους που επιβλήθηκαν για την αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων.

Οι απαντήσεις του Δήμου Τήνου και των αιρετών που διώκονται από την παραπάνω εταιρεία δόθηκαν και θα συνεχίσουν να δίδονται, σύμφωνα με το νόμο, στο Δικαστήριο, μέχρις ότου εκδοθεί η Δικαστική Απόφαση, η οποία και μόνο μπορεί να κρίνει τη διαφορά. Αυτό επιβάλλει το Κράτος Δικαίου, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε όλοι ως κόρη οφθαλμού. Σ’ αυτό οφείλει να υπακούσει και η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ». Την καλούμε να μην προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα, παραμερίζοντας τη Δικαιοδοσία των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Το Κράτος Δικαίου πρέπει να σεβαστούν και όλοι οι πολίτες, τους οποίους καλούμε να μην παρασυρθούν από ενδεχόμενες προκλήσεις της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ». Την ίδια στάση, όμως, πρέπει να επιδείξουν και οι πάσης φύσεως ιδιωτικές επιχειρήσεις (μεταφορικές, κατασκευαστικές, τεχνικές κ.ά.), τις οποίες καλούμε να μη δεχθούν καμία απολύτως εντολή της ως άνω εταιρείας για εκτέλεση οιωνδήποτε εργασιών μεταφοράς ή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας στην παρούσα φάση.

Πρωτίστως, όμως, καθήκον πιστής προάσπισης και υποδειγματικής για όλους τήρησης των κανόνων του Κράτους Δικαίου έχουν όλα τα Διοικητικά Όργανα που ασκούν αρμοδιότητες λιμενικής, κυκλοφοριακής, αστυνομικής, τεχνικής ή άλλης φύσης. Ζητούμε από όλα, να μην επιτρέψουν ενέργειες της ως άνω εταιρείας κατά τη διάρκεια της εκκρεμούς δίκης, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία και από την Κεντρική Κυβέρνηση για τους σκοπούς που προαναφέρθηκαν. Άλλωστε, η ανάγκη τήρησης της Τάξης επιβάλλει τον εν τη γενέσει της αποκλεισμό κάθε παρόμοιας ενέργειας και δεν ανακύπτει για πρώτη φορά μεταγενέστερα και αφού έχει εκδηλωθεί μια δράση που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Αυτό επιβάλλει η Αρχή της Νομιμότητας που διέπει τη δράση της Διοίκησης, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη το σύνολο του εφαρμοστέου Δικαίου (και ιδίως των Συνταγματικών επιταγών) και το σύνολο των κρίσιμων κάθε φορά πραγματικών συνθηκών.

Ο Δήμος Τήνου θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις Αρχές αυτές, να υποστηρίζει τις Αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, και να αμύνεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης των Αρχών και Αποφάσεων αυτών και σε κάθε ενέργεια που μπορεί να πληγώσει ανεπανόρθωτα τους δημότες του και το νησί ολόκληρο.

 

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Α.ΣΙΩΤΟΣ

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας