Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση του Δήμου Τήνου για τη δικαίωση στο ΣτΕ

ΕΘΝΟΣΗΜΟΑ
ΔΗΜΟΣ THNΟΥ                        Τήνος, 20/09/2019
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                   
Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72
Τήνος                                                 
ΤΗΛ:   2283360106                                                                     
ΦΑΞ:   2283360139
   
                                     
Σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε και ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου 4 αποφάσεις που αφορούν το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Πρόκειται για τις αποφάσεις επί των τεσσάρων προσφυγών που στρεφόντουσαν κατά της εκλογής των μελών της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και ουσιαστικά ζητούσαν την ακύρωση του πρόσφατου νόμου του 2018, που επανέφερε το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην κανονικότητα, υπό την εποπτεία του κράτους. 
Οι προσφεύγοντες ήταν: α) Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, β) Τέσσερις επίτροποι της ΔΕ του ΠΙΙΕΤ, γ) Η Εκκλησία της Ελλάδος & δ) ο ιερέας Πέτρος Μεταλληνός κλπ κάτοικοι εξωτερικού.
Την κανονικότητα και το διττό χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ, ως ευαγούς καθιδρύματος με εκκλησιαστικό χαρακτήρα, υποστήριξε ο Δήμος Τήνου, με δική του παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν κόλαφο για τη Μητρόπολη Σύρου και για τις εν γένει θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποδεχόμενες πλήρως τις θέσεις του Τηνιακού λαού και του Δήμου Τήνου.
Οι αποφάσεις που βρίσκονται στη γραμματεία του ΣτΕ για δημοσίευση περιέχουν τα εξής σημεία:
  1. Ο νόμος του 2018 που επανέφερε το ΠΙΙΕΤ στην κανονικότητα θεωρείται συνταγματικός και δεν θίγεται η θρησκευτική ελευθερία, όπως υποστήριζε ο επιχώριος Μητροπολίτης και η Εκκλησία της Ελλάδος.
  2. Το ΠΙΙΕΤ έχει διττό χαρακτήρα, θρησκευτικό και ευαγούς καθιδρύματος. 
  3. Αναγνωρίζεται το έννομο συμφέρον του Δήμου Τήνου στα θέματα του Ιδρύματος
  4. Το κράτος μπορεί να νομοθετεί για τη διοίκηση του Ιδρύματος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και απορρίπτεται ο λόγος ακύρωσης που προέβαλε η Εκκλησία της Ελλάδος, ότι το ΠΙΙΕΤ είναι εκκλησιαστικό ίδρυμα και πρέπει αυτή να ερωτάτε.
  5. Η κατάργηση της διπλής ψήφου του Μητροπολίτη-Προέδρου κατά της συγκρότηση της επιτροπής και την εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα, δεν στερεί από τον Μητροπολίτη δικαιώματα, όπως αυτός υποστηρίζει, γιατί η ψηφοφορία των αιρετών μελών της ΔΕ αναφέρεται μόνο στη συγκρότηση της επιτροπής και δεν δίνει στον αντιπρόεδρο και το γραμματέα αρμοδιότητες.
  6. Η κατάργηση της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ και το διάστημα μέχρι να αναλάβει η νέα επιτροπή σύμφωνα με το νέο νόμο, δεν υφίσταται κενό, καθότι υπάγεται στην αρχή της συνέχειας του κράτους.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας