Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ολοκληρώνεται σήμερα το Tinos Food Paths






Τήνος,  Σάββατο 12 Μαίου 2018




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Tinos Food Paths 2018 – Καταστρώσαμε σχέδια


Μ' ένα πάρτυ προς τιμήν των εθελοντών και των φίλων των Tinos Food Paths (TFP) 2018, οι διοργανωτές τους αποχαιρετούν αύριο-Κυριακή το βράδυ και δίνουν ραντεβού για του χρόνου. Η τέταρτη ετήσια περιπλάνησή τους στον κόσμο του διατροφικού πολιτισμού κλείνει αισίως σήμερα-Σάββατο, οπότε ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες για το κοινό:

Άλλες αφιερωμένες στη δημιουργικότητα στην κουζίνα, άλλες στη θεματική μάθηση και ψυχαγωγία στην παλιά ψαραγορά της Τήνου και αλλού, άλλες περιπατητικές στο χωριό Ταραμπάδος και σε άλλα χωριά για την κουλτούρα του περιστεριού και των περιστεριώνων στην οποία είναι αφιερωμένη έκθεση εικαστικών, όπως έκθεση φωτογραφίας είναι αφιερωμένη στη διατροφική παράδοση του νησιού.

Στα χρήσιμα αποτελέσματα της φετεινής διοργάνωσης περιλαμβάνεται το ότι προχώρησε ο διάλογος στην τοπική αγορά εστίασης και φιλοξενίας για την καθιέρωση τηνιακού πρωϊνού με ντόπια προϊόντα. Το πρωϊνό θα προσφέρεται απ' όσες επιχειρήσεις θα υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Τιμής και θα λάβουν το αντίστοιχο σήμα.

Στη γιορτή των TFP όλοι συνετέλεσαν. Χωρίς διακρίσεις. Ενήλικες και παιδιά, παπούδες και γιαγιάδες τηνιακοί, άλλοι έλληνες και ξένοι φίλοι, ειδικοί, άσχετοι, ενδιαφερόμενοι ή περίεργοι, με διαφορετικούς προσανατολισμούς ή με διαφορετικές ανάγκες. Παιδιά και άνθρωποι με ειδικές ικανότητες εκπαιδεύθηκαν, μαγείρεψαν, έπαιξαν, ευχαριστήθηκαν. Το ήθελαν πολύ οι διοργανωτές.

Στην κορυφή της πυραμίδας των συντελεστών της γιορτής βρέθηκαν οι εθελοντές της διοργάνωσης που κατέθεσαν τον κόπο τους και διεύρυναν τον ρόλο τους, συνεχίζοντας να εμπνέονται για τέταρτη χρονιά από την ομόνοια και τη συνεργασία, από το πνεύμα των TFP.

Φέτος οι παρουσίες σημαντικών παραγόντων στην αγορά της γεύσης, της οινογνωσίας, ειδικών για τα αποστάγματα και το ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερων από είκοσι κορυφαίων ελλήνων σεφ με δραστηριότητα και διακρίσεις εντός κι' εκτός συνόρων ξέπερασαν κάθε προηγούμενο και κάθε προσδοκία.

Πολύβουα, πολυ-επαγγελματικά, πολυ-πολιτισμικά, πολύ ανθρώπινα εν τέλει τα φετεινά Tinos Food Paths. Διοργανωτές και συμμετασχόντες κατάφεραν να προβάλλουν ακόμη περισσότερο το νησί ως έναν ιδιαίτερο προορισμό για γενικό, ειδικό και, βεβαίως, για διατροφικό τουρισμό.

Σ' αυτή την προβολή, ιδιαίτερη συμβολή έχει η -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παρουσία του Aegean Coctails and Spirits, του ελληνικού εταίρου του διεθνούς φορέα για τα ποτά και τα μπαρ Difford's Guide με εργαστήρια και σεμινάρια στο πλαίσιο των TFP. Στο ίδιο πλαίσιο διακρίθηκε η παρουσία της πολύ γνωστής μη-κυβερνητικής οργάνωσης για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος Marketing Greece, καθώς και ελλήνων και διεθνών μπλόγκερς τουρισμού και διατροφής.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Τήνου και υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο ανάδειξης της περιοχής ως γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019.



Tinos Food Paths 2018

******************************


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ TFP:

** Ο “σοφός γέρων” της κυκλαδίτικης εστίασης Γιώργος Χατζηγιαννάκης, της Selene στη Σαντορίνη, παλαιότατος φίλος των TFP, ομολόγησε πως και φέτος εξεπλάγη από τις εμπνεύσεις και τον προγραμματισμό των διοργανωτών.

** Έτερος των φανατικών της διοργάνωσης, πολυπράγμων και όχι μόνον της γαστρονομίας, μπλόγκερ, γείτονας εκ Μυκόνου ο Δημήτρης Ρουσουνέλος χαρακτήρισε τα TFP ως “κάτι το μοναδικό στο είδος του” και “από τα λίγα φεστιβάλ γαστρονομίας με ουσία”, ενώ αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της παλιάς ψαραγοράς στην Τήνο ως “έδρας”.

** Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις ήταν η συμμετοχή του αγιορείτη γέροντα Επιφανίου, ο οποίος μαγείρεψε βασισμένος στη λιτότητα και τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων του Άθω. O πατέρας Επιφάνιος επέμεινε στην ανάγκη να προστατεύεται η παράδοση στη διατροφή και την κουζίνα και εξέφρασε θαυμασμό για την κοινότητα των εθελοντών και για την προσφορά τους

** “Ρούκι” στην Τήνο η διεθνολόγος Σταυριανή Ζερβακάκου. Είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη για μεταπτυχιακά αλλά εκεί έγινε σεφ και σήμερα εργάζεται στο εστιατόριο Κυριμάϊ στη Μάνη. Δηλώνει πως ήθελε να ζήσει την εμπειρία στα TFP και τα αξιολογεί ως “επαναστατική κίνηση”.

** Πρώτη φορά στα TFP ο κωνσταντινουπολίτης μαιτρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος δήλωσε έκπληκτος απ' όσα είδε στην Τήνο και από τη φιλοξενία: “Περπάτησα, έφαγα, ήπια, μου μένει ένα ωραίο μήνυμα. Και θέλω να ξανάρθω βέβαια”.

** Ίσως το παλαιότερο γνωστό πρόσωπο-ταυτισμένο με την κουζίνα και τις χαρές της, ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε τη δική του χαρά για τη συμμετοχή του και για το ότι τα TFP κατάφεραν να προσελκύσουν ειδικούς και κοινό από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

** Ο vip σεφ Ανδρέας Λαγός χαρακτήρισε τη διοργάνωση “μοναδική προσπάθεια στην Ελλάδα, με κριτήριο την αγάπη και τον εθελοντισμό που κατατίθενται”, ενώ αναγνώρισε πως “η Τήνος είναι πλέον και γαστρονομικός προορισμός”.

** Ο Γρηγόρης Χέλμης ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου “ΜεΖεν” στον Βόλο, σεφ με πολυσχιδέστατη δράση στον χώρο της γεύσης και των αναζητήσεων γι' αυτήν ήταν για τρίτη χρονιά παρών στην Τήνο. Επαίνεσε τό ότι τα TFP γίνονται θεματική διοργάνωση και εξωστρεφής, ενώ προέβλεψε ότι και άλλα νησιά και άλλοι τόποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

** “Στην Τήνο δεν βαριέται ποτέ” η Γιάννα Μπαλαφούτη της παρασκευαστικής μονάδας “Πυλιακή Γη” και μπλόγκερ, επειδή “οι άνθρωποι προγραμματίζουν πάντα κάτι καλό, γαστρονομικό ή πολιτιστικό”. Η Μπαλαφούτη και ο Γιάννης Καρβέλας διοργάνωσαν στα Λουτρά σεμινάριο για τη μήυση μικρών παιδιών από την Τήνο και τη Σύρο στα μυστικά του ελαιολάδου.

** Ο τήνιος την καταγωγή σεφ Ιάκωβος Απέργης υπεύθυνος μαγειρείων του Τζαννείου Νοσοκομείου και εθελοντής σε κουζίνες προσφύγων και παιδιών, θεωρεί το ΤFP καταπληκτικό επειδή για επτά μέρες όλοι προσφέρουν και κανείς δε ζητά τίποτα.

** Ο Βασίλης Αλβανίδης από το εστιατόριο Yellow στην Κηφισιά προσφέρει ως εθελοντής στη διοργάνωση επειδή ως προσκεκλημένος σεφ δεν μπορούσε να απολαύσει τις εκδηλώσεις σε όλο το εύρος τους. “Και τα χαμογελαστά πρόσωπα σε κάθε εκδήλωση” είπε.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας