Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε με την ΚΥΑ 17889 ΦΕΚ1384/24-4-2017
(Τεύχος Β).          
   
Πρόκειται για κορυφαία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια ιδέα-πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας. Πρωτεργάτης της μακροχρόνιας προσπάθειας ο συμπατριώτης μας καθηγητής Γιάννης Ν. Κορίνθιος, για αρκετά χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας που προαναφέρθηκε. Οι μακροχρόνιες προσπάθειες και επαφές προς τους φορείς, θεσμούς και υπηρεσίες (Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού κλπ) και οι αλλεπάλληλες οχλήσεις και πιέσεις καρποφόρησαν με την ευμενή υποδοχή και ανταπόκριση. 

Στην όλη διαδικασία συνέδραμαν με σχετικά ψηφίσματα (Ο Δήμος μας από τους αρχικούς), οι πλείστοι των Δήμων και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).

   Η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, στον οποίο οφείλεται ο Εθνικός μας Ύμνος (9 Απριλίου 1798- 9 Φεβρουαρίου 1857).

   Η θέσπιση της ημέρας αυτής στοχεύει στην ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της Ελληνικής Γλώσσας και της ανεκτίμητης συνδρομής της στην εδραίωση και την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι η γλώσσα που μορφοποίησε και ανέπτυξε τη βάση των περισσοτέρων επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών ρευμάτων, καθώς και σημαντικών λογοτεχνικών ειδών, θεολογικών-χριστιανικών κειμένων, παραμένοντας μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως, εδώ και 40 αιώνες. Επί 28 αιώνες γράφεται με την ίδια γραφή-αλφάβητο και επί 24 αιώνες με την ίδια ορθογραφία. (βλ. Γ. Μπαμπινιώτης).

   Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία εκφράστηκαν σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και επιστήμονες: Πλάτων, Θουκιδίδης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, κ.ά. καθώς και μεγάλα κείμενα της Χριστιανικής μας Θρησκείας. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της Επιστήμης και της Χριστιανοσύνης.

   Ο Δήμος μας έγκαιρα ενημέρωσε τους Δ/ντές των Σχολείων μας (πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας) για τη διοργάνωση εσωτερικών εκδηλώσεων κατά την κρίση τους και επιπροσθέτως ως ένδειξη τιμής προς τον εμπνευστή της σημαντικής ιδέας, συμπατριώτη μας Γιάννη Ν. Κορίνθιο (ιστοσελίδα Kellianow.blogspot.gr). Μεταγενέστερα εστάλη έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-δράσεων και πρωτοβουλιών ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών –μαθητριών στις σχολικές μονάδες.(έγγραφο 16471/ΓΔ4/31-1-2018).

   Στη Νάπολη διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας πανηγυρική διημερίδα (9 & 10 Φεβρουαρίου) με θέμα: «Οι λέξεις των Ελλήνων» και με συμμετοχή 21 Κλασσικών Λυκείων της Ιταλίας καθώς και των: Γυμνάσιο-Λύκειο Μαραθώνα,  Γυμνάσιο-Λύκειο Λουμπούμπασι-Κογκό, 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Αττικής,  1ο ΓΕΛ Πεύκης Αττικής, 1ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης,  Γυμνάσιο-Λύκειο Wuppertal Γερμανίας, ΓΕΛ Τήνου, Ελληνικό Σχολείο ΤΕΓ Νεαπόλεως και Καμπανίας, Coopertiva Culturale Liberta-FOQUS(Napoli). Συνεργάζεται ο Δήμος της Napoli και τελεί η διοργάνωση υπό την αιγίδα  του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, της Περιφερειακής δ/νσης 2βάθμιας Εκπαίδευσης του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, της Πρεσβείας της Ελλάδος και της ΚΕΔΕ.(2η διοργάνωση στην Ιταλία).   

   Τα σχολεία του νησιού μας διοργάνωσαν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σημαντική και θεσμοθετημένη από την Ελληνική Πολιτεία 1η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.   

Παντελεήμων Αρμάος
Δημοτικός Σύμβουλος 
Πρόεδρος Δ.Ε.ΣΦ.Ε.Τ.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας