Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Τα πέτρινα «κεντήματα» της Τήνου

ΤΗΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝΕΣ

Μαζί με τον ναό της Παναγίας, οι περιστεριώνες της Τήνου είναι μάλλον το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του νησιού. Αυτό που έχει ακούσει και γνωρίζει για την Τήνο ακόμα και όποιος δεν έχει βρεθεί στο όμορφο κυκλαδονήσι.
Διάσπαρτα έργα γνήσιας λαϊκής τέχνης- αλλά και δείγματα της κλίσης των Τηνιακών στην καλλιτεχνία- οι περιστεριώνες κοσμούν το νησί εδώ και αιώνες, «σημαδεύοντας» το τοπίο του με τις αγέρωχες κατασκευές τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους.
Κατασκευασμένοι από σχιστόλιθο, που αφθονεί στην Τήνο, είναι συνήθως διώροφοι και χτισμένοι σε ανοιχτά μέρη, με νερά αλλά και προστατευμένα από τους ανέμους. Τα ανοίγματα για τα περιστέρια είναι πάντα στραμμένα προς την ανατολή και τη δύση ενώ η δεξιοτεχνία των μαστόρων του νησιού, χαρίζει στους περιστεριώνες τον ξεχωριστό, λιτό όσο και καλαίσθητο, διάκοσμο, που τους κάνει μοναδικούς.
Δεν είναι σαφές το πότε άρχισε η κατασκευή τους- αν και πιστεύεται πως η συστηματική εκτροφή των περιστεριών άρχισε από τα χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνουν εδώ και αιώνες τον θαυμασμό όσων τους αντικρίζουν, αναγνωρίζοντας τη γνήσια έκφραση της λαϊκής τέχνης σε μια από τις πιο καθαρές μορφές της.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας