Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου για τον Μανώλη Κορρέ











ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ

"Στην Ακρόπολη ήμουν όλη μέρα, πάνω στις σκαλωσιές. Όταν ήμουν μόνος, μετακινούσα μεγάλους λίθους, έβγαζα χόρτα, δούλευα σκληρά σωματικά. Κρύο και ζέστη, νύχτες με χιόνι, να δουλεύω με λάμπες, αυτά τα θυμάμαι σαν ένα υπέροχο όνειρο. Είχε μια μαχητικότητα όλο αυτό. Νοιώθει κανείς, ότι έζησε μετά από κάτι τέτοιο".
Λόγια του Μανόλη Κορρέ, ομότιμου καθηγητή στο Ε.Μ.Π., τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, μέλους της επιτροπής Συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης, του ανθρώπου και επιστήμονα, που έχει συνδέσει το όνομά του, περισσότερο, από κάθε άλλο μνημείο, με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, καθώς, για 16 χρόνια ( 1983-1999 ), ήταν υπεύθυνος των αναστηλωτικών εργασιών του εμβληματικού μνημείου και είχε υπό την επίβλεψή του, δεκάδες
Τηνίων μαρμαρογλυπτών, απόφοιτων του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου. Αξιότιμε κ. καθηγητά, ακούραστε εργάτη της τέχνης Μανόλη Κορρέ, καλώς ήλθατε στον τόπο, που ανέδειξε τους άριστους της σμίλης και του χρωστήρα, που ανέδειξε εκατοντάδες μαρμαρογλύπτες, που κάποιοι εξ αυτών ανέβηκαν στα σκαλοπάτια της λόγιας τέχνης και στρατιές μαστόρων του μάρμαρου που " έντυσαν " την Ελλάδα,τη Μικρασία, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο, τον κόσμο όλο! Στην Έξω Μεριά της Τήνου που δημιούργησε ισχυρή και με θεμέλια παράδοση στην τέχνη του μάρμαρου, από τον 17ο αιώνα και μετά και έπέτυχε TO 2015 η ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ να ενταχθεί στους καταλόγους της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, της UNESCO. Μια δίκαιη αναγνώριση, που εμείς οι επιγενόμενοι Τήνιοι, πρέπει, αδιαλοίπτως να διατηρούμε και διαδίδουμε.
Αξιότιμε κ. Κορρέ, το έργο σας στις αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων, στις μελέτες αποκατάστασης αρχαίων ναών, Βυζαντινών και Νεώτερων μνημείων, είναι γιγάντιο. Η ολοκληρωτική σας αφοσίωση και αυταπάρνηση για τη δουλειά σας, υπήρξε παροιμιώδης. Όσες αναγνωρίσεις του έργου σας, όσα μετάλλια και βραβεύσεις να τύχετε,τις αξίζετε! Το Π.Κ.Π.Γ.Χ. του Δήμου Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, η Έξω Μεριά, ο Πύργος, η Τήνος όλη είμαστε περήφανοι και ευτυχείς, που σήμερα είσθε κοντά μας και θα μας μυήσετε σε θέματα Λιθοτεχνίας.
Τήνος, 10 Ιουλίου 2017, Μανώλης Σώχος, Πρόεδρος του Π.Κ.Π.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας