Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αφιέρωμα για το 4ο TINOS RUNNING EXPERIENCE VODAFONE 2017 στο περιοδικό OLIVE MAGAZINE









Στις 10 Ιουνίου διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά ο Ημιμαραθώνιος της Τήνου με τη συμμετοχή ρεκόρ 800 αθλητών όλων των ηλικιών που κατέφτασαν από όλο τον κόσμο. Η παραμονή όμως είχε στο πρόγραμμα πάρτι. Πάστα πάρτι με συνταγές του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου και παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικα τραγούδια και χορό.


tinos2
Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος σε συνεργασία με την εταιρεία «All About Running» και το Δήμο Τήνου είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών, όλων των ηλικιών, από την Τήνο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον κόσμο (Κύπρος, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ολλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία). Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει τόσο καλά χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας που δίνουν πάντα δυναμικό παρόν σε κάθε σπουδαία διοργάνωση του νησιού. Οι Τηνιακοί φημίζονται για τον εθελοντισμό τους και το έχω διαπιστώσει και στο παρελθόν αφού είχα την τιμή να είμαι καλεσμένη μερικές εβδομάδες πριν και στα Τinos Food Paths, τη σημαντική γαστρονομική διοργάνωση που φέτος ήταν η 3η χρονιά της.

Το Pasta Party
Οι δρομείς πριν τον μεγάλο αγώνα έχουν ανάγκη από ενέργεια. Οι υδατάνθακες είναι απαραίτητοι και η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις. Από την πρώτη χρονιά του Tinos Running Experience έχει καθιερωθεί το Pasta Party που πραγματοποιείται το βράδυ της παραμονής του Ημιμαραθώνιου σαν μια γιορτή καλωσορίσματος των αθλητών στο νησί. Κάθε χρόνο το πάρτι φιλοξενείται από διαφορετικό χωριό και το έργο φέρνει σε πέρας ο εκάστοτε πολιτιστικός σύλλογος με τη συμμετοχή τι άλλο; Εθελοντών.
Τον Αλέξανδρο Παπανδρέου πολλά χρόνια τώρα τον γνωρίζουμε με τη μαγειρική του ιδιότητα, από τη συμμετοχή του κυρίως σε εκπομπές της τηλεόρασης και περιοδικά. Ο Αλέξανδρος όμως εκτός από τη μαγειρική αγαπάει και το τρέξιμο. Προπονείται ανελλιπώς 3 φορές την εβδομάδα και δεν χάνει την ευκαιρία να συμμετέχει σε παρόμοιες διοργανώσεις. Μια εβδομάδα πριν τον είχα συναντήσει στη Σύρο όπου έτρεξε στο Syros Run οικογενειακώς, με την Άννα τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Φέτος λοιπόν, έγινε το εξής: Ο Ανδρέας Τσιμέκης, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου του νησιού του πρότεινε να φτιάξει το μενού του πάρτι. Ο Αλέξανδρος δέχτηκε με χαρά κι έτσι δημιούργησε για την περίσταση 4 σάλτσες με τηνιακά προϊόντα που του έστειλαν πεσκέσι στην Αθήνα και τις οποίες βάφτισε με ονόματα χωριών της Τήνου. Οι αγκινάρες, η κοπανιστή, η γραβιέρα, το χοιρομέρι, το λουκάνικο, το κρίταμο, η κάππαρη κι οι λιαστές ντομάτες Τήνου έχουν τον πρώτο λόγο.
tinos7
Όλη την Παρασκευή λοιπόν 9/6 ο Αλέξανδρος μαγείρευε παρέα με τις κυρίες του Συλλόγου για το πάρτι που έγινε στο Φαλατάδο και το Σάββατο 10/6 το απόγευμα στις 5.30 περίπου ξεκίνησε από το θεατράκι στο χωριό Βώλαξ όπου έγινε η εκκίνηση για τον αγώνα των 21 και κάτι χιλιομέτρων. Δύσκολος αγώνας, με ανηφόρες, κατηφόρες και ζέστη στον οποίο όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει, αλλά και να κάνει προσωπικό ρεκόρ. Αφού δηλώσω θαυμάστριά του, θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για τις 4 συνταγές που μας εμπιστεύτηκε, μαζί με τις φωτογραφίες τους.
Φωτογραφίες: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ
Οι Συνταγές…

PENNES-ME-AGKINARES-2-5216
Λευκή σάλτσα Πετριάδος με αγκινάρες Τήνου και κοπανιστή Τήνου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα)
300γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500γρ. ζωμό λαχανικών
30γρ. αλεύρι
30γρ. βούτυρο
200γρ. κρέμα γάλακτος
80γρ. κοπανιστή Τήνου
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ψιλοκόβετε τις αγκινάρες. Τοποθετείτε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά τις ψιλοκομμένες αγκινάρες να πάρουν ωραίο χρώμα, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Αποσύρετε τις αγκινάρες με τα κρεμμυδάκια από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το βούτυρο να λιώσει. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν τα δύο υλικά και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας καλά. Μόλις δέσει λίγο το μίγμα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την κοπανιστή, τις αγκινάρες με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει και να μαγειρευτεί η αγκινάρα.
PASTA-ME-LOUKANIKO-KAI-LIASTES-5263
Σάλτσα Σκλερ με λουκάνικο Τήνου και λιαστές τομάτες
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα)
300γρ. λουκάνικο Τήνου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. ντομάτα κονκασέ
400γρ. ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
250γρ. χυμό τομάτας
200γρ. λιαστές ντομάτες Τήνου
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα λουκάνικα σε λεπτές ροδέλες και τις λιαστές σε μικρά μπαστουνάκια.
Τοποθετείτε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το λουκάνικο για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του και το αποσύρετε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ αφήνοντας τα λιπαρά στην κατσαρόλα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Προσθέτετε τέλος, τις λιαστές ντομάτες μαζί με το σοταρισμένο λουκάνικο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
TALIATELES-ME-KRITAMO-KAI-GRAVIERA-5346
Σάλτσα Γρανιτένιοι Βράχοι ντομάτα με παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου, κρίταμο και ρίγανη Τήνου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα)
300γρ. γραβιέρα Τήνου, τριμμένη στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. ντομάτα κονκασέ
400γρ. ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
250γρ. χυμό τομάτας
150γρ. κρίταμο Τήνου
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Τοποθετείτε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας,τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Προσθέτετε την μισή τριμμένη γραβιέρα μαζί με το κρίταμο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε την ξερή ρίγανη και ανακατεύετε καλά.
PASTA-ME-KAPARI-KAI-LOUNTZA-5300
Σάλτσα Καλαθάς με χοιρομέρι Τήνου και κάππαρη Τήνου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα)
300γρ, χοιρομέρι Τήνου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. ντομάτα κονκασέ
400γρ. ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
250γρ. χυμό τομάτας
150γρ. κάππαρη Τήνου
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβετε το χοιρομέρι σε λεπτά μπαστουνάκια και ψιλοκόβετε την κάππαρη.
Τοποθετείτε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ, την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Προσθέτετε το χοιρομέρι μαζί με την ψιλοκομμένη κάπαρη και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύετε καλά.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας