Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.


Γράφει ο Μανόλης Σώχος

Αγαπητοί συμπολίτες.
Η Τήνος, το νησί μας στο διάβα του χρόνου κατέγραψε σημαντικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας τον τρόπο ζωής, έκφρασης και επικοινωνίας ατόμων και κοινωνιών που οικοδόμησαν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, με θεμέλιο τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι αυτοτελές και πνευματικό αγαθό, που συμβάλλει και στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης, είναι δηλ. και οικονομικό μέγεθος. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η αρμονική συμπόρευσή τους. Ιερή αποστολή μας είναι η διάσωση, διάδοση και προβολή του, ενθαρρύνοντας παράλληλα την παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη.
Η ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ εγγράφηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, χάριν της Ξωμερίτικης παράδοσης στην τέχνη του μαρμάρου. Μία τέχνη που πρέπει να διασώζουμε, να διαδίδουμε και να προβάλουμε, παράγοντας συνεχώς νέο πολιτισμό. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και με τις άλλες εκφάνσεις της τέχνης που αναπτύχθηκαν και καλλιεργούνται στην Τήνο ( ζωγραφική, αγιογραφία, μουσική, κέντημα κ.α ).
Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το 2018 είναι τα 80 χρόνια από την εκδημία του σύγχρονου Φειδία στη νεώτερη ελληνική ιστορία ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ήδη με απόφασή του ονόμασε τον επόμενο χρόνο, έτος ΧΑΛΕΠΑ. Και προγραμματίζει σειρά πολιτιστικών δράσεων, με την αποκάλυψη και ανάδειξη των καλλιτεχνικών γραφημάτων που υπάρχουν κάτω, από τα επιχρίσματα των εσωτερικών τοίχων του σπιτιού-Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, την έκδοση βιβλίου, με τίτλο: « Ένα έργο, μια ιστορία: Η Κοιμωμένη του Χαλεπά », με το βαλς της Κοιμωμένης του μουσικού Γιώργου Πλουμπίδη, με θεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη, την ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους καλλιτέχνες, με στόχο να δημιουργήσουν έργα, με θέμα: ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, κ.α. Χρησιμοποιούμε τις επετείους, για δύο λόγους, πρώτα για την έκφραση τιμής και κατά δεύτερον, για την προβολή του τόπου μας. Το έτος 2019 θα ονομασθεί ΔΗΝΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Τήνου συνεχίζει πιο εντατικά να  χαράσει μαζί με εσάς,  όλες οι δυνάμεις του πολιτισμού του νησιού μας, την πολιτιστική πολιτική του Δήμου, μέσα, από ειλικρινή, αποδοτικό και ουσιαστικό διάλογο, με φορείς και δημιουργούς, για την καλύτερη προβολή του τόπου μας. 

Να κτισθεί μία σχέση ΝΕΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Με ομάδες εργασίας, που θα τις αποτελούν, κάθε φορά, ειδικοί επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, αλλά και άνθρωποι του λαού, θα προτείνουμε στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τις βέλτιστες λύσεις, που αναβαθμίζουν το νησί μας και μας χαρακτηρίζουν ιστορικά ενήμερους. Θεωρούμε την αυθεντικότητα, κύριο χαρακτηριστικό, πάνω στο οποίο, αντλώντας από το πολύτιμο χθες, την πλούσια παράδοσή μας, να κτίσουμε το ελπιδοφόρο αύριο, που προσβλέπει στην πολιτιστική μας ανάπτυξη.
Έτσι, για παράδειγμα ξεκινάμε την προσπάθειά μας, σώζοντας  στο μέτρο του δυνατού, τα ιστορικά μας αρχεία, που είναι διασπαρμένα σε διάφορους δημοτικούς η ιδιωτικούς χώρους. Δημιουργούμε το Ιστορικό αρχείο του τ. Δήμου Πανόρμου, με κύριο άξονα υλοποίησης, τον ιστορικό και συγγραφέα Κώστα Δανούση και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Τήνου, με επικεφαλής τον ιστορικό π. Μάρκο Φώσκολο.
Η αξιοποίηση πολιτισμικών θησαυρών, που είναι αφανείς σήμερα, θα αναδειχθούν, με στόχο να γίνουν κοινωνοί τους, περισσότερα κομμάτια του πληθυσμού και των επισκεπτών μας. Μπορεί να χρειασθεί γι αυτό και το χτίσιμο ενός μύθου. Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε!

Άλλωστε, η Σπηλιά του Αιόλου, μας καλεί να τη βρούμε, μήπως και η Αμφιτρίτη δεν αναζητά τον Ποσειδώνα στα Κιόνια, στο ταξίδι τους προς τη Δήλο; Θα ξαναβρούμε πειρατές στο Σπήλαιο των Γαστριών, θα βρούμε την κρυφή σύνδεση με το Κάστρο της Αγίας Ελένης που τόσες κρυφές ιστορίες έχει να μας πει. Θα μάθουμε άραγε ποτέ, γιατί η Βενετσάνα αρχόντισσα γκρεμίστηκε από τη Μετσαλούνα; Μα και εκείνο το στοιχειό της Ντραούνας δεν θέλει να απελευθερωθεί επιτέλους; Αλήθεια, αναζητώντας τον Ελάνιο Δία στου Πολέμου τον Κάμπο, θα μπορούσε να μας πει για τον Αιακό και τους Μυρμηδόνες του;

Η δημιουργία Ιδρύματος Θεομητορικών Σπουδών, θα αναβαθμίσει τον πνευματικό ρόλο του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, προσελκύοντας επισκέπτες-προσκυνητές, υψηλότερου πνευματικού επιπέδου, καθιστώντας τον τόπο μας επίκεντρο διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, με δεδομένο, ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, άλλο αντίστοιχο Ίδρυμα. Η συνεργασία με ομόλογα Ιδρύματα στον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο, θα βοηθήσει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ιχνηλάτηση και ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μνημείων ιστορικών, αλλά και λαϊκής αρχιτεκτονικής, που αποτελούν το πολιτιστικό μας κεφάλαιο, όπως είναι η ξερολιθιά, οι ανεμόμυλοι, οι περιστερώνες, τα ξωκκλήσια, είναι ιερή μας υποχρέωση απέναντι στην παρακαταθήκη των προγόνων μας. Ανάλογο ενδιαφέρον θα πρέπει να επιδείξουμε και για το δομημένο περιβάλλον του τόπου μας. Π.χ. θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στον ιστορικό πυρήνα της Πόλης, που παρά τις αλλοιώσεις εξακολουθεί να διατηρεί αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Τήνου, σύντομα θα έχει στην επιστασία του και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, που τόσο κοσμεί και αναβαθμίζει τον τόπο μας, εντασσόμενο στο σύνολο των Μουσείων του Δήμου, μαζί με τα Μουσεία, Τηνίων Καλλιτεχνών Πανόρμου, το σπίτι-Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά και Ιωάννη Βούλγαρη, που βρίσκονται στον Πύργο. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το κόσμημα που απέκτησε η Τήνος και η Έξω Μεριά, δηλ. το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Π.Ι.Ο. Πειραιώς, που αποτελεί το κύριο διαμάντι του πολιτιστικού περιδέραιου του νησιού μας. Ο Δήμος Τήνου, πέραν της εποπτείας θα δείξει ιδιαίτερη μέριμνα στην εύρυθμη λειτουργία τους, την ανάπτυξη και επέκτασή τους, στοχεύοντας στη συνεχή αναβάθμιση του προσφερόμενου πολιτιστικού προϊόντος.

Η αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων και χώρων, που σήμερα είναι κλειστά η υπολειτουργούν, μπορούν να γίνουν χώροι πολιτισμού, φιλοξενώντας εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, επιστημονικές συναντήσεις, παιδικές και μουσικές εκδηλώσεις, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές. Η δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών και η συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών του νησιού, είναι προτεραιότητά μας.

Η έρευνα, μελέτη, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του τόπου μας, της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής, λαϊκής και λόγιας παράδοσης του νησιού, η επισήμανση, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της Τήνου, είναι κύριο μέλημά μας, στοχεύοντας προς την ίδια πορεία, την πολιτιστική ανάπτυξη της Τήνου. Εδώ υπολογίζουμε και στη δημιουργική συνεργασία του Ιερού Ιδρύματος.

Αγαπητοί συμπολίτες.
Σας καλώ όλους να στηρίξετε την πολιτιστική μας προσπάθεια. Όλοι μαζί ( και το εννοούμε ) μπορούμε να πετύχουμε πολλά, να αφυπνισθούμε πολιτιστικά. Ο τόπος μας βρίθει πολιτιστικών θησαυρών. Ανέδειξε τους αριστείς της σμίλης και του χρωστήρα. Ανέδειξε πλειάδα ανθρώπων του πνεύματος, που τίμησαν το νησί μας και την ιστορία μας, με τη παιδευτική και ακαδημαϊκή τους παρουσία και έργο. Οργάνωσε τα Τήνια 1895, προπομπό των Ολυμπιακών αγώνων.
Η επικοινωνία μας θα είναι τακτική, μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου, e-mail και sites. Φορείς και δημιουργοί πάμε μαζί να οικοδομήσουμε το πολιτιστικό μας αύριο.
Ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά σας. Είμαι ενθουσιασμένος που σύσσωμη η καλλιτεχνική και επιστημονική κοινότητα του νησιού μας, είναι κοντά μας, πρόθυμη να προσφέρει τα βέλτιστα, ώστε ο Δήμος Τήνου να πρωτοπορεί στον πολιτισμό και την ανάπτυξη. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Μάϊος 2017, με εκτίμηση, Μανώλης Σώχος, Πρόεδρος Π.Κ.Π. και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Δήμου Τήνου.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας