Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τήνος: O Περιστερώνας του Αιγαίου

Σοφία Εμμανοηλίδου

Το όνομα της έχει συνδεθεί άρρηκτα με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ωστόσο, η Τήνος δεν είναι μόνο ένας τόπος για προσκύνημα. Είναι πολλά παραπάνω, αρκεί να της αφιερώσεις λίγο χρόνο και εκείνη θα σου αποκαλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Πρώτη στάση στη μονή  της Κύρας των Αγγέλων ή μονή Κεχροβουνίου. Η Μονή αποτελεί περίτεχνο δείγµα τηνιακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στενά λιθόστρωτα σοκάκια, συνεχείς καµάρες, απλά κτίσματα σε λευκό φόντο , συμπληρώνουν τον καμβά. Κατηφορίζοντας, το τοπίο σκληραίνει και τα χώματα συγκρατούνται με τις αναβαθμίδες που σχηματίζουν μικρά σκαλοπατάκια που σε οδηγούν να ανακαλύψεις τα μυστικά του νησιού.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας θα βρεθούμε στα γραφικά και καταπράσινα χωριά της Μυρσίνης και Ποταµιάς µε τους παλιούς περιστεριώνες, νερόµυλους και αλώνια στη λαγκαδιά. Ορθογωνια κτίσματα, οι πύργοι για τα περιστέρια, μοναδική κυκλαδίτική εικόνα. Οι λαϊκοί τεχνίτες της εποχής γέμισαν το νησί με περίπου χίλιες παρόμοιες μα ποτέ όμοιες περίτεχνες κατασκευές.

Τέσσερα χιλιόμετρα βόρια ο Πάνορμος , γραφικό ψαροχώρι, μας περιμένει για μπάνιο είτε στην παραλία του χωρίου, είτε στις Καβαλουρκιό και Αγία Θάλασσα. Στο δρόμο της επιστροφής θα προσέξουμε τα ερείπια των μύλων, πάνω από τα Ιστέρνια, γραφικό χωρίο με σπιτάκια που όλα έχουν μαρμάρινες εντοιχισμένες πλάκες με ονόματα των ιδιοκτητών και το έτος κατασκευής. Από κάτω μας απλώνεται το απέραντο γαλάζιο του ομώνυμου όρμου.

Αξίζει να δείτε:

Χωριό Βώλαξ: Εξωπραγματικό τοπίο με στρογγυλούς βράχους από γρανίτη λες και έπεσαν από το Διάστημα. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την ομώνυμη παραλία με ανάλογο εξωγήινο σκηνικό!

Πινακοθήκη: Περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες, αυθεντικούς και αντίγραφα, πολλών διάσηµων ζωγράφων, Τηνίων και µη, καθώς και διάφορα διακοσµητικά ευρωπαϊκής τέχνης, βάζα, έπιπλα, έναν αξιόλογο καθρέπτη και άλλα αντικείµενα µεγάλης αξίας.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας: Το μοναδικό στην Ελλάδα. Εδώ ο επισκέπτης µπορεί να περιπλανηθεί και να ξεναγηθεί στον κύκλο ζωής του µαρµάρου.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας