Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Έληξε το Συμπόσιο Γλυπτικής με Ευρωπαίους Γλύπτες στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Πύργος Τήνου 29.9.2016

Η ΤΗΝΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ.
ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ  ΓΛΥΠΤΕΣ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ.


Οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που έλαβε χώρα, στον Πύργο και τον Πάνορμο, από 17-28 Σεπτεμβρίου 2016 έληξαν χθες, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, με μεγάλη επιτυχία και καταγραφή σημαντικών συμπερασμάτων για την ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ. Το Συμπόσιο Γλυπτικής έγινε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, που διοργανώνει για Τρίτη χρονιά στην Τήνο και στους χώρους του Δήμου Τήνου, το παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό « 9 ΜΟΥΣΣΕΣ », με Πρόεδρο την Ειρήνη Τοσάτζε-Αναστασιάδη και καλλιτεχνικό Δ/ντή, τον γλύπτη Janis Strupulis.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Janis Strupulis και διοργάνωσε το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ στα Έξω Μέρη της Τήνου, διάρκειας δύο εβδομάδων, με τέσσερις Ευρωπαίους γλύπτες, στα εργαστήρια των Λάμπρου Διαμαντόπουλου, Αντώνη και Γιάννη Χονδρογιάννη και Μάκη Τριγώνη, μετά, από επιλογή του επιθυμητού όγκου μαρμάρου, στο εργοστάσιο μαρμάρων, Αντώνη Καραγιάννη.
Οι καλλιτέχνες-γλύπτες
που εργάστηκαν στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ και παρέδωσαν τα γλυπτά καλλιτεχνήματά τους, στον Τηνιακό λαό, μέσω του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Δήμου Τήνου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, στην τελετή λήξης, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ήταν οι εξής:
JANIS STRUPULIS ( Λετονία ), STANISLAV NETSVOLODOF ( Εσθονία ), PAUL HUYBRECHTS (Βέλγιο ) και ALGIRDAS BOSAS ( Λιθουανία ).

Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Μανώλης Σώχος, προσφώνησε, ως εξής τους καλλιτέχνες-γλύπτες:

"Αξιότιμοι φιλοξενούμενοι του νησιού μας, αντιπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού στον κόσμο: ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στην Τήνο, στο νησί της πίστης, της τέχνης και του πολιτισμού. 
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στον τόπο, που κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση, με την εγγραφή της ΤΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, στους καταλόγους της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. KAΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στα Έξω Μέρη της Τήνου, που γέννησαν τον κορυφαίο γλύπτη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, τον ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΛΕΠΑ. 
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στα Έξω Μέρη του νησιού μας, που ανέδειξαν χιλιάδες εφαρμοστές του μαρμάρου, εκατοντάδες μαρμαρογλύπτες και τους αριστείς της σμίλης και του χρωστήρα, ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, ΛΥΤΡΑ, ΒΙΤΑΛΗ, ΣΩΧΟ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στο φιλόξενο Πύργο και Πάνορμο, στην καρδιά του οποίου χτυπά η ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ, στον Πύργο, που όλος ο οικισμός είναι ένα υπαίθριο Μουσείο μαρμαροτεχνίας και που στην αγκαλιά του κρατεί την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, τον φυλάσσει και προβάλει, στα Μουσεία Τηνίων Καλλιτεχνών, Γιαννούλη Χαλεπά, Ιωάννη Βούλγαρη, Μαρμαροτεχνίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και στο 
Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρρμου.ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου, που η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την προσφορά της Έξω Μεριάς Τήνου, στην παράδοση και τον πολιτισμό της Τήνου, το διατήρησε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Τήνου.










Ο συμπατριώτης μας Εθνολόγος-Λαογράφος-Ποιητής, Αλέκος Φλωράκης μίλησε στο πολυπληθές ακροατήριο για την καλλιτεχνική παράδοση της Έξω Μεριάς Τήνου και την ένταξη της ΤΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, στους καταλόγους της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Ειρήνη Τσοτάτζε- Αναστασιάδη παρουσίασε στο φιλόκαλο κοινό τους τέσσερις καλλιτέχνες με ένα σύντομο, αλλά άκρως κατατοπιστικό βιογραφικό, το καλλιτεχνικό τους έργο και ανέφερε ότι 
ευρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της τέχνης στη Χώρα τους, μερικοί δε, θεωρούνται από τους κορυφαίους σύγχρονους γλύπτες στον κόσμο!


Οι τέσσερις επιφανείς γλύπτες, μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, γιατί το όνειρό τους να δουλέψουν πάνω σε Ελληνικό Τηνιακό Μάρμαρο έγινε πραγματικότητα, επαίνεσαν την αγάπη και φιλοξενία που έτυχαν στην Τήνο, την άψογη συνεργασία που είχαν με τους μαρμαρογλύπτες που τους φιλοξένησαν, την χαρά και ικανοποίησή τους, που παραδίδουν στον Τηνιακό λαό, τα αριστουργήματά τους και ο καλλιτεχνικός Δ/ντής Janis Strupulis κάλεσε τους Τηνιακούς Καλλιτέχνες σε Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής για το 2017, σε Χώρα που θα επιλεγεί . Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι μαρμαρογλύπτες που φιλοξένησαν τους καλλιτέχνες, αναφέρθηκαν  στο συναισθηματικό δέσιμο που έγινε μεταξύ τους τις ημέρες δουλειάς, την ανταλλαγή ιδεών για την τέχνη τους, 
δηλώνοντας, ότι η ΤΕΧΝΗ είναι ένα παγκόσμιο αγαθό, που το καρπούται όλος ο πλανήτης, αρκεί να υπάρχει όραμα, μεράκι, ταλέντο και θέληση για δημιουργία.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ.

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία δίκαια εντάχθηκε στους καταλόγους της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γιατί, συνεχίζει την παράδοση αιώνων στη Μαρμαρογλυπτική, την διατηρεί ζωντανή, την προβάλει και διαδίδει, όπως οφείλει να πράττει.
Η Τήνος διαθέτει το έμψυχο προσωπικό, με το κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να παράγει νέο πολιτισμό, χωρίς να εγκαταλείπει την παράδοσή της.
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για διοργάνωση του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, δείχνοντας αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά , τις δυνατότητές  και τον δυναμικό του ρόλο προσφοράς στον πολιτισμό της Τήνου.
Η επιλογή των όγκων μαρμάρου έγινε άμεσα, από τους καλλιτέχνες-γλύπτες, όπως και η εγκατάστασή τους, στους χώρους δουλειάς, των εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής της περιοχής.
Οι καλλιτέχνες-γλύπτες, σε διάστημα δώδεκα ημερών φιλοτέχνησαν το έργο τους, το οποίο, σήμερα παρέδωσαν στον Τηνιακό λαό, μέσω του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, του οποίου η διοίκηση, ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός και τα μέλη του Δ.Σ. θερμά τους ευχαριστούν και συγχαίρουν για τα αριστουργήματά τους.
Προτείνεται, η κατ' έτος διοργάνωση του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ στην ΕΞΩ Μεριά της Τήνου, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, που οργανώνει στο νησί μας το περιοδικό « 9 ΜΟΥΣΣΕΣ ».

Ευχαρίστως, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου, αποδέχεται την πρόταση του καλλιτεχνικού Δ/ντή Janis Strupulis, για συμμετοχή Τηνίων καλλιτεχνών σε Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, στο εξωτερικό.

Η ΤΗΝΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ. 

Το ένα από αυτά είναι μεγάλο-ογκώδες έργο και ο λαός του Πανόρμου, πρέπει να αποφασίσει, συνυπολογίζοντας και την επιθυμία του δημιουργού του, για τον χώρο τοποθέτησής του. 
Τα άλλα τρία, μικρότερα σε μέγεθος, το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου θα αποφασίσει ποιοι χώροι του θα κοσμηθούν με αυτά. Τα δύο έργα έχουν θέμα τους, τον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως ο ΑΙΟΛΟΣ, η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ και τα άλλα δύο προφίλ προσώπου και την φυσική δύναμη της δίνης που δημιουργείται από αναρρόφηση νερού θαλάσσης σε κακοκαιρία.

Θερμές ευχαριστίες πρέπουν στην αγαπητή Βελγίδα καλλιτέχνη Monic Huybrechts,που χάρισε στο εκστασιασμένο κοινό, μοναδικές στιγμές κλασσικής μουσικής στο πιάνο.

Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας