Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου: Έργα Τέχνης Τηνίων Καλλιτεχνών στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Α΄ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου παρουσιάζει σήμερα στα ΠΛΑΤΕΙΑ, 4 Αυγούστου 2016, στις 20.00, τα έργα των Τηνίων Καλλιτεχνών που κοσμούν το μεγαλύτερο γλυπτικό πάρκο της Ελλάδας, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Έργα που φιλοτέχνησαν, οι Χαλεπάς, Μαλακατές, Βιτάλης, Φιλιππότης, Καρπάκης κ.α.
Το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1804 και έχει κηρυχθεί, ως ένα ιστορικό μνημείο. Περιλαμβάνει στην έκτασή του 1000 γλυπτά, έργα 108 Ελλήνων Καλλιτεχνών. Κορυφαίο έργο Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ του Τήνιου Γιαννούλη Χαλεπά, στο οποίο ο Καλλιτέχνης παρουσιάζει την κόρη της οικογένειας Αφεντάκη, αναπαυομένη. Με το έργο αυτό ο Γιαννούλης Χαλεπάς υπερβαίνει την μαρμαρογλυπτική παράδοση.
Το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών
είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη έργων γλυπτικής στο τόπο μας. Ο κύριος όγκος των έργων είναι Τηνιακών γλυπτών και μαρμαρογλυπτών, με πιο συνηθισμένο τύπο μνημείων, τις επιτύμβιες στήλες. Μαρμάρινες προτομές, ναοσχήματοι τάφοι, εκατοντάδες συνθέσεις συναποτελούν την μεγαλύτερη γλυπτοθήκη της Ελλάδας.

Η τέχνη και η φύση δημιουργούν σε ένα εναρμονισμένο περιβάλλον, κατάνυξη, περισυλλογή, ανάκληση της μνήμης και ονειροπόληση, στο κοιμητήριο. Αγωνιστές του 1821, ξένοι επιφανείς κάτοικοι της Αθήνας, εποχής Όθωνα και προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του 19ου και 20ου αιώνα είναι οι ενταφιασμένοι σε αυτό.
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου με επιστολή που έστειλε στο Δήμο Αθηναίων πήρε άδεια βιντεοσκόπησης των ταφικών μνημείων, που φιλοτέχνησαν Τηνιακοί γλύπτες και μαρμαρογλύπτες και οι ακάματοι εργάτες του πολιτισμού μας, Γιώργος Αλεξόπουλος και Κώστας Δανούσης κατέγραψαν όλα τα έργα, που σήμερα με ξεναγό τον ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας, Κώστα Δανούση θα θαυμάσουμε στα Πλατειά
Τήνος, 4 Αυγούστου 2016,για το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Σώχος.


Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας