Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Έκθεση Γλυπτικής: Ιωάννης Εμμ. Βούλγαρης "Ο Μαϊστωρ της Έκφρασης"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ-Ο ΜΑΪΣΤΩΡ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Έκθεση γλυπτικής του καλλιτέχνη Ιωάννη Βούλγαρη φιλοξενείται από την Τετάρτη 27/7/2016, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, στον Πύργο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016, του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 8/8/2016, θα λειτουργεί καθημερινά και τις ώρες 10.30-14.30 και 18.00-21.00. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, στις 20.00.
Ο Ιωάννης Βούλγαρης γεννήθηκε στον Βεναρδάδο Τήνου το 1884 και ήταν γυιος του Εμμανουήλ Βούλγαρη, ο οποίος επιδόθηκε επιτυχώς στη λιθοκοπτική και μαρμαρική τέχνη. Ο Ι. Βούλγαρης το 1902 έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών , μετά από βράβευση του Αβερώφειου κληροδοτήματος. Το ίδιο κληροδότημα τον βράβευσε για το έργο του ο ΄΄ Δισκοβόλος ΄΄ κερδίζοντας υποτροφία σπουδών στο Παρίσι. Εκεί απέσπασε νέο βραβείο με τον ΄΄Κροταλιστή ΄΄ και φιλοτέχνησε το αριστούργημα-ανάγλυφο του ΊΨΕΝ.
Το 1917 εκθέτει
στο Ζάππειο το έργο του ΄΄ Μετά το παιχνίδι ΄΄, το ίδιο έτος τον Ανδριάντα του καθήμενου Ελευθερίου Βενιζέλου και το 1920 την προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που βρίσκεται στο πάρκο του Πεδίου Άρεως και το εξαίσιο έργο του ΄΄ Παιδικά Όνειρα ΄΄, ως επίσης την προτομή του συναδέλφου του Γιαννούλη Χαλεπά΄΄ .Εργα τα οποία εκτίθενται στην έκθεση γλυπτικής στον πύργο και τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών του Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου, η διοίκηση του οποίου, ευγενικά μας παραχώρησε προς έκθεσή τους.

Έργα του καλλιτέχνη, εκτός του Μουσείου στη Χώρα, φιλοξενούνται στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών Πανόρμου και σε ιδιωτικές συλλογές. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου πριν , από λίγα χρόνια απέκτησε αρκετά έργα του Ιωάννη Βούλγαρη, τα οποία για πρώτη φορά εκτίθενται και θα αποτελέσουν την βάση δημιουργίας Μουσείου Ιωάννη Βούλγαρη, στον Πύργο.
Το στοιχείο που ξεχωρίζει τις πλαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη είναι η ευγένεια και η εκφραστικότητα των μορφών. Είναι μοναδικός στην φιλοτέχνηση της εκφραστικότητας των ματιών των έργων του. Ο Ιωάννης Βούλγαρης υπήρξε καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου και για την προσφορά του στη γλυπτική τέχνη και στη δόξα της Τήνου και της Ελλάδας, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και ο Σύλλογος Βεναρδιανών στις 20 Αυγούστου 2016, στον Βεναρδάδο, οργανώνουν εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του.
Τήνος 28/8/2016, για το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Σώχος.
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας