Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Έκθεση Γλυπτικής στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου: "Αυγ. Φιλιππότης: Ο Ξενιτεμένος Γλύπτης" (φώτο)

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ.
Με  την συμπλήρωση 100 χρόνων, από την γέννηση του καλλιτέχνη-γλύπτη Αυγουστή Φιλιππότη, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου επιμελήθηκε έκθεσης έργων του και τα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, τολμώντας να κάνει μια πρώτη καταγραφή των δημιουργημάτων του, παρουσιάζοντάς τα, στην νεοκλασική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, του Πνευματικού Κέντρου, στον Πύργο.
Ο Αυγουστής Φιλιππότης γεννήθηκε το 1916 στον Πύργο της Τήνου και μεγάλωσε μέσα στα εργαστήρια, με ακούσματα της συμφωνίας των ήχων του μαντρακά και της σμίλης. Το 1937 έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου αποφοίτησε το 1942. Οι δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής, τον ανάγκασαν να ξενιτευθεί και να μεταβεί στην Αμερική, στο Άκρον και Οχάϊο. Εκεί δούλεψε στην κατασκευή καλουπιών ελαστικών αυτοκινήτων και στο ελεύθερο χρόνο του απασχολούταν με την γλυπτική.
Τα περισσότερα από τα έργα
του βρίσκονται στην Αμερική, κοσμούν δημόσιους χώρους, είναι στην κατοχή συγγενών και στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών στον Πύργο. Οι συλλογές έργων του περιλαμβάνουν προτομές, μετάλλια και πλακέτες.
Η ρεαλιστική απόδοση των προσώπων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τέχνης του. Οι φόρμες του είναι λείες, προσεγμένες και αποπνέουν μία σπάνια ευγένεια.
Τα έργα που εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου είναι της πρώιμης και της μεταγενέστερης δημιουργικής του πορείας. Ξεχωριστής τέχνης είναι οι προτομές των γονιών του, του Νικολάου Λούβαρι, του Μητροπολίτη Αγαθόνικου, του Δημητρίου Ζ. Φιλιππότη, του Γιαννούλη Χαλεπά και της τραγικά χαμένης αστροναύτισσας judy Resnik.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Κυριακή 10/7/2016 την οποία προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Σώχος. Την κύρια ομιλία έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25/7/2016,
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.30-14.30 και 18.00-21.00.


















Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας