Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η Άννα - Μαρία σε πάει διακοπές στην παρεξηγημένη Τήνο.

Γυρίσαμε τον πιο hot ελληνικό προορισμό τα τελευταία δύο χρόνια και μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας.


Η Τήνος είναι το πιο παρεξηγημένο νησί της Ελλάδας και ανήκω και ‘γώ στους ανθρώπους που είχαν λανθασμένη άποψη για το τί πραγματικά είναι αυτό το νησί. Δυστυχώς στο μυαλό των περισσότερων απο εμάς είναι συνυφασμένη με την εκκλησία και γι’αυτό όλα αυτά τα χρόνια ο τουρισμός της είναι κατά βάση θρησκευτικός. Στην πραγματικότητα η Τήνος έχει να επιδείξει και να προσφέρει πολύ περισσότερα απο όσα φαντάζεσαι και ακόμα και εγώ δεν είμαι σίγουρη πως θα καταφέρω να σου δείξω όλες τις ομορφιές της.
(Fast forward για τους βιαστικούς: Τα έχουμε γράψει αναλυτικά για τις παραλίες,το φαγητό και τους ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσεις στο νησί)
Το νησί δεν σταμάτησε να με μαγεύει λεπτό απο την ώρα που πάτησα το πόδι μου εκεί. Είναι ένα νησί μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, με πανέμορφα χωριά, παραλίες που κόβουν την ανάσα και ανθρώπους που δίνουν μαθήματα ελληνικής φιλοξενίας. Ένα νησί που δυστυχώς για πολλά χρόνια εγκλωβίστηκε σε μια αδιάφορη χώρα που δομήθηκε έτσι τουριστικά ώστε να εξυπηρετεί τον θρησκευτικό τουρισμό και μόνο.
Η Τήνος όμως είναι ένας οικονομικά προσιτός προορισμός , σε απόσταση αναπνοής απο την Αθήνα, με πολλούς καλά κρυμμένους θησαυρούς.

Μια βόλτα στα χωριά της

Στην Τήνο θα βρείς διασκορπισμένα πολλά μικρά γραφικά χωριουδάκια, με απίστευτη θέα, κάτασπρα κυκλαδίτικα σπίτια, τοπικά έθιμα και ανθρώπους πάντα πρόθυμους να σε εξυπηρετήσουν και να σου ανοίξουν το σπίτι τους. Να επισκεφθείς όσα περισσότερα μπορείς.

Η ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη
Έτυχε να είναι το πρώτο απο τα χωριά που επισκέφθηκα. Το αμάξι φτάνει μέχρι ενός σημείου και μετά ακολουθείς τα σκαλιά. Κατεβαίνοντας τα στενά σοκάκια ,με τα γραφικά άσπρα σπίτια και τα ξωκλήσσια , θα νιώσεις την ένταση της δικής σου καθημερινότητας να εξατμίζεται μαγικά. Επικρατεί ησυχία ,λόγω σπιτιών . Η θέα θα σε ηρεμήσει και θα ρουφήξει απο μέσα σου κάθε αρνητική σκέψη. Και όπως μου είπε και η κυρία Μαίρη , κάτοικος Καρδιανής και 87 χρονών (!) , ‘ζω στον παράδεισο’ !

Ο ΠΥΡΓΟΣ

Η απόσταση που θα πρέπει να διανύσεις για να επισκεφθείς αυτό το χωριό είναι ίσως και η μεγαλύτερη του νησιού. Μην βιαστείς όμως να το απορρίψεις. Ο πύργος είναι απο τα πιο τουριστικά χωριά της Τήνου αλλά δεν έχει χάσει τίποτα απο την γραφικότητα του. Μια μεγάλη κεντρική πλατεία , σαν απο ταινία , με πολλούς καφενέδες να την περικυκλώνουν, χαμογελαστοί άνθρωποι παντού και σοκάκια βγαλμένα απο άλλη εποχή. Στον πύργο επίσης θα μπορέσεις να επισκεφθείς και το σπίτι του Ι. Χαλεπά , που λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο φυσικά που στο χωριό του Χαλεπά δεσπόζει σε κάθε γωνία το μάρμαρο.

Ο ΑΡΝΑΔΟΣ


Στην άλλη πλευρά του νησιού ,θα συναντήσεις το χωριό Αρνάδος , ένα μικρό χωριουδάκι του οποίου η κεντρική πλατεία είναι εξίσου μικρή αφου οι μόνιμοι κάτοικοι του το χειμώνα είναι μόλις δεκαπέντε. Στην πλατεία αυτή θα βρείς ένα μοναδικό καφενείο ,βγαλμένο απο άλλη εποχή. Με jukebox που λειτουργεί κανονικά και χωρίς wifi ! Μην φοβηθείς να το ζήσεις!

ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ


Ένα φαράγγι χωρίζει το χωριό Αρνάδος απο αυτό το χωριό. Η πλατεία του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία των κυκλάδων και στο χωριό αυτό θα βρείς εννέα φυσικές πηγές. Όπως ενημερώθηκα το χωριό σφύζει απο ζωή λόγω πολλών πανηγυριών και θα είσαι τυχερός να πετύχεις κάποιο. Θα σου έλεγα τέλος για την θέα του αλλα θα γίνω και γω γραφική.

Ο ΒΩΛΑΞ


Βώλαξ ή αλλιώς έρωτας. Ένα χωρίο σαν παραμύθι. Εκεί θα δείς πως φτιάχνουν τα γνωστά τηνιακά καλάθια και αν έχεις χρόνο όλοι οι κάτοικοι του είναι πρόθυμοι να σου μιλήσουν για το χωριό τους που φροντίζουν όσο και το σπίτι τους. Αυτό όμως που θα τραβήξει το μάτι σου αρχικά θα είναι τα ποιήματα,που ο Λάσκος Λασκαρίδης έχει ζωγραφίσει στις πόρτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού. Το λαογραφικό ύφος του χωριού , η ενέργεια του και το θεατράκι σε επιδαύριο στύλ που θα βρείς εκεί θα το καταστήσουν,λογικά πάντα, απο τα αγαπημένα σου χωριά σε όλες τις κυκλάδες. Μείνε όσο περισσότερο μπορείς και περπάτησε το όλο.

Η διαμονή σου στο νησί


Η Τήνος είναι ένα μεγάλο νησί και σου προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές ακόμα και στην διαμονή σου. Αν θέλεις όμως να βγαίνεις και το βράδυ καλό θα ήταν να μείνεις όσο πιο κοντά στην χώρα γίνεται, όχι όμως και μέσα απαραίτητα. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε λίγο πιο έξω απο την χώρα, στο Diles & Rinies hotel, το οποίο εντοπίσαμε από το αγαπημένοDestsetters.
Το ξενοδοχείο αυτό είναι ένα συγκρότημα με οχτώ βίλλες , χωρητικότητας 62 ατόμων συνολικά. Εκεί μπορείς να ηρεμήσεις ,καθώς είναι σε ήσυχη τοποθεσία , ενώ ταυτόχρονα δεν σε αποκλείει απο την διασκέδαση αφου βρίσκεται πολύ κοντά στην χώρα. Οι βίλλες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να δίνουν την αίσθηση περισσότερο της μεζονέτας και της κατοικίας παρά του ξενοδοχείου. Με προσωπικό χώρο στάθμευσης για την κάθε κατοικία, εσωτερικές σκάλες που οδηγούν στα υπνοδωμάτια, ξεχωριστά μπάνια για κάθε δωμάτιο και μπαλκόνι με υπέροχη θέα για να πιείς τον καφέ σου.

Τρείς απο τις βίλλες μάλιστα έχουν και προσωπική πισίνα, πέραν της κεντρικής πισίνας του ξενοδοχείου. Το σπιτάκι σου δημιουργεί την απαραίτητη ζεστασιά και οικειότητα που χρειάζεσαι για να νιώσεις άνετα προσφέροντας σου ταυτόχρονα και όλες τις επιπλέον ανέσεις που επιζητάς στις διακοπές σου.

Έχει η Τήνος νυχτερινή ζωή;


Αυτό θα σου πούν οι περισσότεροι πως είναι το αδύναμο σημείο του νησιού. Αλλα και πάλι εξαρτάται. Ναι, αν πάς με σκοπό το ξέφρενο πάρτυ της μυκόνου έχεις σίγουρα διαλέξει λάθος προορισμό, ωστόσο και να βγείς έχει, και να επιλέξεις τι θα ακούσεις έχει και δεν κλέινουν και απο τις δύο τα μαγαζιά λόγω εκλησσίας όπως λένε αρκετοί.

VILLAGE CLUB

Το village club είναι το μέρος που θα πάς αν θέλεις να ακούσεις ελληνικά και ξένα mainstream κομμάτια και να χορέψεις μέχρι πρωί. Μετράει ήδη 9 χρόνια ανοιχτό και αν τυχόν βρεθείς και χειμώνα στο νησί, θα το βρείς ανοιχτό. Είναι ανοιχτό απο τις 10 και μισή το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ανάλογα το κέφι του κόσμου.

ΣΙΒΗΛΛΑ CLUB

Το Σίβηλλα πήρε το όνομα του απο μία μάντισσα της αρχαιότητας. Είναι ακριβώς δίπλα στο village club. Ανοιξε το 1992 , και θα το βρείς ανοιχτό και τα παρασκευοσαββατοκύριακα του χειμώνα. Εκεί θα ακούσεις ελληνική και ξένη μουσική με μία ιδιαίτερη προτίμηση στην funky soul !

SIVILLAKI

Το sivillaki είναι το cocktail bar του νησιού τα τελευταία έξι χρόνια. Εκεί θα κουνηθείς σε ρυθμούς deep hoyse και funky soul με εξαίρεση μία μέρα της εβδομάδας που ο dj θα σε λικνίσει σε μια 80’s -90’s ελληνική βραδιά .

ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ

Το ενναλακτικό ρόκ μπαράκι του νησιού , για το οποίο θα σου μιλήσουν όλοι. Βρίσκεται λίγο πιο μακρυά απο τα υπόλοιπα. Ο κουρσάρος μετράει 29 χρόνια και στα τριάντα ετοιμάζουν ένα πολύ μεγάλο πάρτυ ( σε περίπτωση που σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα κει). Πήρε το όνομα του απο τον ιδιοκτήτη του , ο οποίος αγαπούσε τα ταξίδια και ήταν ένας πειρατής της εποχής του. Στο μαγαζί αυτό θα αγαπήσεις την ποιότητα της μουσικής και του ποτού. Το πρωί επίσης λειτουργεί και ως καφέ.

Μερικές έξτρα προτάσεις για το νησί


Σε ένα τόσο μεγάλο νησί με απίστευτη φυσική ομορφιά και τεράστιο γαστρονομικό ενδιαφέρον έχεις ήδη πολλά να δείς και να κάνεις. Λίγο πιο συγκεκριμένα όμως , θα σου προτείνω δύο τρείς τελευταίες στάσεις να βολέψεις στο πρόγραμμα σου.
Απο 1 Μαίου εως και τέλος Σεπτεμβρίου στην παραλία της κολυμπήθρας μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα surf. Η Τήνος είναι ενα νησί που προσφέρεται λόγω ανέμων και θάλασσας και πολλοί surfers προτιμούν το νησί μόνο για τα νερά του. Αν βρεθείς εκεί καλό θα ήταν να δοκιμάσεις και εσυ, μήπως είναι το κρυφό σου ταλέντο. Μαθήματα μπορείς να κάνεις απο πέντε ετών εως όσο αντέχεις , όπως λέει ο δάσκαλος Γιάννης Βιδάλης. Με μόλις 20 ευρώ μπορείς να συμμετάσχεις στο ομαδικό μάθημα ενώ με 55 ευρώ στο ατομικό.
Στην Tήνο με την τόσο μεγάλη ιστορία στο μάρμαρο θα είναι κρίμα να μην επισκεφθείς το μουσείο μαρμαροτεχνείας που βρίσκεται στον Πύργο. Εκεί θα δείς διάφορα εκθέματα και θα μάθεις τα πάντα γύρω απο την τέχνη που τόσα χρόνια καλλιεργείται στη Τήνο. Ακριβώς απο πίσω απο το μουσείο εξάλλου υπάρχει και η σχολή μαρμαροτεχνείας, αφού το μάρμαρο και η Tήνος είναι μια ιστορία που δεν θα τελειώσει ποτέ!

Δεν ξέρω αν θα σε πείσω να επισκεφθείς την Τήνο, γιατί νιώθω πως όσο και αν προσπάθησα τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν την μαγεία αυτού του τόπου. Αν όμως το κάνεις είμαι σίγουρη πως η Τήνος θα πάψει να είναι το νησί της Παναγίας και θα γίνει στο μυαλό σου μία πιθανή εκδοχή του παραδείσου επι γής. Και αν δεν με πιστεύεις αυτη η φωτογραφία είναι τα συναισθήματα μου την στιγμή της αποχώρησης.

πηγή: http://www.oneman.gr/




Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας