Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ …ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

ΔΗΜΟΣ  ΤΗΝΟΥ                                                                                                   Τήνος, 30/06/2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                               

Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                 

ΤΗΛ:   2283360106                                                                     
ΦΑΞ:   2283360139

  
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ  ΤΗΝ …ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

«Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία, ως εξής:
37. Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου – Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου»

            Ως Δήμος Τήνου, που εδώ και 5 χρόνια ταυτίζεται με το σύνολο του νησιού, έχουμε υποστεί δεκάδες πλήγματα από πολιτικές αποφάσεις των ετών αυτών. Τις έχουμε αντιπαλέψει αλλά δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα. Πρόσφατο πλήγμα που καυτηριάσαμε με έντονο τρόπο, η αύξηση του ΦΠΑ στο νομό.
            Σήμερα πληροφορούμαστε τυχαία ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου, για την κατάργηση (και) του Υποθηκοφυλακείου Τήνου! Πρόκειται για ανιστόρητη και προκλητική απόφαση, που για μια ακόμη φορά αγνοεί επιδεικτικά την συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας. Τελικά, σε αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που υποτίθεται ότι ζούμε, υπάρχει Σύνταγμα ή έχει καταντήσει ένα κουρελόχαρτο;

            Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

            Έχουμε ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο, με τον Προϊστάμενο του και έναν εργαζόμενο. Όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματικές τάξεις που έχουν αναπόφευκτα σχέση με την Υπηρεσία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες, κλπ), εξυπηρετούνται πλήρως. Υπάρχει μηχανοργάνωση, υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση των μερίδων και των βαρών και τα αντίγραφα εκδίδονται σε διάστημα λίγης ώρας. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει έξοδα, αντιθέτως σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία του. Η μεταγραφή κάθε συμβολαιογραφικής πράξης γίνεται αυθημερόν.  

            Ποια θα είναι η νέα κατάσταση:
            Με τη δημιουργία έμμισθου Υποθηκοφυλακείου στη Σύρο, θα προκύψει σειρά εξόδων, πέραν της ανάγκης μίσθωσης μιας …. πολυκατοικίας για να στεγαστούν τα Υποθηκοφυλακεία Τήνου, Σύρου, Άνδρου (3), Κύθνου, Μυκόνου, Μήλου - Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου (10 Υποθηκοφυλακεία).
            Οι πολίτες για ένα απλό αντίγραφο θα πρέπει να υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία. Για μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στη Σύρο, ασφαλώς με διανυκτέρευση. Αλλά και η μεταγραφή μιας μεταβίβασης δεν θα ολοκληρώνεται αυθημερόν σε καμία των περιπτώσεων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους διόλου αμελητέους.
            Ο νομοθέτης θυσιάζει όπως φαίνεται το οργανωμένο, σε άρτια λειτουργία και λίαν εξυπηρετικό Υποθηκοφυλακείο Τήνου, που είναι εντελώς ανέξοδο για το Δημόσιο,  για να …..αυξηθούν τα έξοδά του και κυρίως για να αποδιοργανωθεί μια ολόκληρη κοινωνία! Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση αυτή, εφόσον υιοθετηθεί τελικά, θα εξορίσει εργαζομένους όλων των νησιωτικών υποθηκοφυλακείων και θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε εργαζομένους -επιστήμονες του νησιού μας.
            Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, ένα από τα παλαιότερα της ελεύθερης Πατρίδας, είναι υπό μία έννοια καταγεγραμμένη όλη η σύγχρονη ιστορία της Τήνου και των παλαιών Δήμων της, Πανόρμου, Περαίας, Σωσθενείου και Τήνου. Η ιδέα της μεταφοράς όλου αυτού του αρχείου σε άλλο τόπο, χωρίς να προκύπτει κανένα όφελος από την ενέργεια αυτή, μόνο νέες ταλαιπωρίες και έξοδα για τους συμπολίτες μας, μας δημιουργεί όχι μόνο πικρία μα και αγανάκτηση!

            Ο Δήμος Τήνου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αφυπνιστούν και να αντιληφθούν τί σημαίνει θάλασσα και τί νησιωτικότητα. Ο τρόπος που εξομοιώνονται οι συνενώσεις των υποθηκοφυλακείων της στεριανής Ελλάδας με τα νησιά των Κυκλάδων (πολλά από τα οποία δεν έχουν καν σύνδεση με τη Σύρο ή έχουν «στη χάση και στη φέξη»), μας εξοργίζει. Τους καλούμε να αφουγκραστούν την αγωνία μας και να
υιοθετήσουν σε κάθε περίπτωση εξαίρεση υπέρ των νησιών των Κυκλάδων. Αλλιώς, θα αποδειχθούν επικίνδυνοι τόσο για το στενό όσο και για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, άξιοι μόνο για να θέσουν την «ταφόπλακα» στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα της νησιωτικότητας.


Ο Δήμαρχος Τήνου



Σίμος Ορφανός
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας