Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ερώτηση Αντιπροέδρου της Βουλής για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Τήνου.

ΔΗΜΟΣ  ΤΗΝΟΥ                                                                                      Τήνος, 28/03/2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                            

Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                 

ΤΗΛ:   2283360106                                                                     
ΦΑΞ:   2283360139

Ερώτηση  Αντιπροέδρου της Βουλής για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Τήνου.

            Μετά από πληθώρα επιστολών και αιτημάτων προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τα οποία εκθέταμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Τήνου και ζητούσαμε και μέσω του ιατρού Κυκλαδίτη Βουλευτή κ. Μανιού συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε  να εκθέσουμε και προσωπικά την κατάσταση, κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον Α' Αντιπρόεδρό της κ. Νικήτα Κακλαμάνη την οποία και παραθέτουμε.


ΒΟΥΛΗ TΩN ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Δ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ, Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο.
ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Τήνου.
Το Κέντρο Υγείας Τήνου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων, που παρουσιάζει γενικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα των δομών που βρίσκονται στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα σε ένα νησί που πέρα του σταθερού πληθυσμού, από Μάρτιο έως και Νοέμβριο υπάρχει πολύ μεγάλη ροή προσκυνηματικού πληθυσμού και φυσικά το καλοκαίρι επιπλέον ροή κλασσικού τουρισμού, το Κέντρο Υγείας παρουσιάζει τα παρακάτω ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα:
·         Από τις τέσσερις θέσεις γενικών ιατρών δεν είναι καμία καλυμμένη και σήμερα υπηρετεί ένας επικουρικός παθολόγος που η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο. Οι εφημερίες δεν βγαίνουν για όλο το μήνα διότι απαιτείται παρουσία γενικού ιατρού ή παθολόγου, άρα το Κέντρο μένει ακάλυπτο από ειδικευμένο ιατρό.
·         Τους αγροτικούς ιατρούς, πού συνεπικουρούν την λειτουργία του Κέντρου και τις εφημερίες, ή τους κρατούν στη Σύρο περισσότερο από την τρίμηνη εκπαίδευση λόγω ελλείψεων ή τους μετακινούν σε άλλα νησιά για τους ίδιους λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια δυσλειτουργία στο Κέντρο Υγείας Τήνου.
·         Επιπλέον, στο μοναδικό ακτινολογικό μηχάνημα του νησιού υπηρετεί μόνο μία τεχνολόγος με σύμβαση που λήγει τον Σεπτέμβριο και οι ασθενείς μετακινούνται συνεχώς προς Μύκονο και Σύρο για μία ακτινογραφία με δικά τους έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ δεν υπάρχει καμία νοσηλεύτρια.
·         Το αποκορύφωμα είναι, ότι οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες ειδικότητες καθώς είναι ενδεικτικό πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ούτε μια καθαρίστρια στο Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για μία ειδικότητα απαραίτητή σε μία Μονάδα Υγείας, στην οποία η καθαριότητα και η υγιεινή αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ορθής λειτουργίας ώστε να γίνονται όλοι οι καθαρισμοί των χώρων, όπως επειγόντων περιστατικών, χειρουργείων, εξεταστηρίων, εφημερίων κ.α.
·         Τέλος. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και γενικότερα των πολιτών του νησιού θα μπορούσε να προσληφθεί εποχικό προσωπικά για να καλύψει τις ανάγκες και tic ελλείπεις του Κέντρου Υγείας, ειδικότερα στις ειδικότητες που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Κατά συνέπεια, όλες οι παραπάνω ελλείψεις και απουσίες προκαλούν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στο Κέντρο Υγείας Τήνου, οι οποίες πλέον καθίστανται επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Μάλιστα, τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τους ερχόμενους μήνες, που θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να παρέμβει η πολιτεία και να φροντίσει, ώστε άμεσα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με το αναγκαίο για τη
λειτουργία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων προσωπικό.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός
-    Τι σκοπεύει να πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να λειτουργήσει ομαλά την καλοκαιρινή περίοδο το Κέντρο Υγείας Τήνου;
-    Ποια είναι τα λειτουργικά κενά στο Κέντρο Υγείας;
-    Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν· οι κενές θέσεις γενικών ιατρών, νοσηλευτών, αγροτικών ιατρών, ακτινολόγων και καθαριστριών στο Κέντρο Υγείας;
-    Θα γίνουν προσλήψεις εποχικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Τήνου;
                             Αθήνα 10-3-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

                                                                    

            Περιμένουμε άμεσα την απάντηση του ερωτώμενου Υπουργού.


Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας