Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Απάντηση του Δημάρχου Τήνου κ. Σ. Ορφανού σε ανάρτηση του κ. Σανταμούρη Γεώργιου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                             Τήνος  11 Μαΐου  2015
ΝΟΜΟΣ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                     Αριθ. Πρωτ.5194

ΔΗΜΟΣ  ΤΗΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                               ΠΡΟΣ

ΤΗΝΟΣ 84200                                                                                
ΤΗΛ: 2283360106                                                                            κ. Σανταμούρη Γεώργιο           
ΦΑΞ:   2283360139                                                                          Δημοτικό  Σύμβουλο
e-mail: dt@1516.syzefxis.gov.gr                                                   Ενταύθα  
                                                                                                        

Θέμα:  “Εμπλουτισμός εγκοίλου Γύρλας”

           
           
            Κύριε Σανταμούρη
            Καταθέσατε ένσταση στα Μ.Μ.Ε. και όχι στο Δήμο Τήνου, για μη εμπλουτισμό του υδροφορέα της περιοχής Γύρλας δια του αγωγού που μπορεί να οδηγήσει τα νερά του φράγματος Βακέτας στο πηγάδι Ξενοφωντίδη, αν και λίγο υπερβολικά (εγκληματική αμέλεια  του Δημάρχου).
            Όμως κε Σανταμούρη και αγαπητοί συμπολίτες, πρέπει να γνωρίζετε ή για όσους γνωρίζουν, να υπενθυμίσω ότι γι’ αυτή τη διαδικασία υπάρχουν διιστάμενες επιστημονικές απόψεις. Υπάρχει λοιπόν καταγεγραμμένη η θέση ότι αν επιχειρηθεί εμπλουτισμός του υδροφορέα της Γύρλας με επιφανειακά νερά που εμπεριέχουν φερτά υλικά και που πιθανότατα είναι μολυσμένα από εξωγενείς παράγοντες δια του πηγαδιού Ξενοφωντίδη, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολυνθεί όλος ο υδροφορέας της Γύρλας, μιας και τα νερά δεν θα εμπλουτίσουν τον υδροφορέα δια φυσικής διηθήσεως μέσω των πετρωμάτων, ώστε να κατακρατηθούν οι όποιοι μολυσματικοί οργανισμοί. Και αν πράγματι έτσι είναι, τότε θα μιλούσατε για εγκληματική ενέργεια του Δημάρχου και όχι εγκληματική αμέλεια. Τον παραπάνω προβληματισμό τον συζητήσατε με τον κ. Ζαλώνη, του οποίου δεν αμφισβητείτε τη γνώση και την ικανότητα, ή σκόπιμα παραλείπετε από την σκέψη σας;……
            Να βάλω εγώ το ερώτημα λοιπόν και ας το απαντήσει ο κ. Ζαλώνης ή όποιος άλλος θέλει. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια επιλέξαμε (επιλέξατε) να λειτουργήσουμε ταχυδιυλιστήριο   στο φράγμα Βακέτας και ξοδέψαμε αρκετά σε δίκτυα μεταφοράς του νερού στις δεξαμενές μας και δεν εφαρμόσαμε την απλή λύση που προτείνετε. Δηλαδή να μεταφέραμε
τα νερά του φράγματος δια του υπάρχοντος αγωγού στο πηγάδι Ξενοφωντίδη και να το αντλούσαμε προς τις δεξαμενές μας,  από τη γεώτρηση της Γύρλας σχεδόν ανέξοδα. Η απάντηση θεωρώ ότι  είναι η ίδια. Για την αποφυγή πιθανότητας μόλυνσης των υπόγειων υδάτων της Γύρλας και προστασία της Δημόσιας Υγείας. (Υπενθυμίζω συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του 2011).
            Μάλλον λοιπόν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με εγκαλείτε.
            Όσο για το ότι ο αγωγός χρησιμοποιείται, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος Ύδρευσης  για άλλους λόγους, όπως και αυτός της περιφερειακής οδού και όχι γι’ αυτούς που κατασκευάστηκε με επιλογή της προηγούμενης διοίκησης το αντιπαρέρχομαι, γιατί θεωρώ και εγώ ότι καλώς έτσι χρησιμοποιείται  για περιπτώσεις ζημιών του δικτύου εξπρές.
            Πάντως και αν ακόμα εξέλιπαν οι πιθανότητες μόλυνσης, ο περαιτέρω εμπλουτισμός για φέτος του υδροφορέα της Γύρλας, δεν θα είχε κανένα νόημα διότι είναι πλήρης και τούτο αποδεικνύεται από το ότι η γεώτρηση της Γύρλας είναι για πρώτη φορά, στα πάρα πολλά χρόνια που την παρακολουθώ  στο -1 από το φυσικό έδαφος. Το ίδιο μαρτυρούν επίσης και οι δείκτες πλήρωσης του εγκοίλου της Γύρλας που είναι η έναρξη λειτουργίας παροχής νερού της πηγής του Αγίου Γεωργίου και του Ξυναριού «Δεληγιάννη». Ακόμη και η συνεχής ροή των νερών του λαγκαδιού της Αγίας Τριάδας τα οποία μετά την πλήρωση των δεκατεσσάρων μικροφραγμάτων ανάσχεσης φθάνουν μέχρι τη θάλασσα πιστοποιούν το φαινόμενο πλήρωσης του εγκοίλου. Κατά συνέπεια και αν ακόμη στέλναμε νερά και αυτά με βεβαιότητα  θα πήγαιναν στη θάλασσα.
            Στο δια ταύτα και προς κάθε κατεύθυνση.
            Ως  Δήμαρχος Τήνου δηλώνω ότι παραμένω στην επί χρόνια σταθερή μου θέση επί του θέματος και καταγεγραμμένη στα Δημοτικά Συμβούλια και ότι  εντολή για εμπλουτισμό του υδροφορέα της Γύρλας δια του πηγαδιού Ξενοφωντίδη από επιφανειακά νερά, θα δώσω μόνο όταν θα έχω στα χέρια μου τεκμηριωμένη επιστημονική θέση, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης  των υπόγειων υδάτων.
            Ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Φροντίζω όμως καθημερινά να μειώνω στο ελάχιστο τις πιθανότητες, όπως υποχρεούμαι  και κυρίως  όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα δημόσιας Υγείας.
            Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά, φτάνει να μην τα κάνουμε απλούστερα φίλοι μου.

           

Ο Δήμαρχος  Τήνου

Σίμος Ορφανός
            Υ.Γ. Παράκληση προς όλους τους συμπολίτες.
            Τα θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρά και ευαίσθητα για να αντιμετωπίζονται με likes στο Facebook. Για όποιον ενδιαφερόμενο υπάρχουν οι υπηρεσίες του Δήμου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο Δήμαρχος προκειμένου να ενημερωθεί
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας