Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.)




            Με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 29.4.2015 με θέμα «Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ΧΑΔΑ στο νότιο και βόρειο Αιγαίο» και εν γένει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικοι δήμοι στον συντονισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων συμμετείχε ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ορφανός Σίμος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου κ. Σιώτο Ιωάννη.
            Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων από διάφορα Υπουργεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

          Α. Από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
  1.      Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: κ.  Κώστας Πουλάκης.
  2.      Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: κ.  Ευάγγελος Καπετάνιος
3.      Η Επιστημονική Σύμβουλος του Υπουργού κ. Αγγελική Παπάζογλου
4.      Η Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Βασιλική Γιαβή
5.      Ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης
            Β.  Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
1.      Ο  κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού  κ. Γιάννη Τσιρώνη,  
Γ.  Από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού
1.      Ο   Γ.Γ Αιγαίου κ.  Γιάννης Γιανέλλης και οι συνεργάτες του
2.      Ο  Αναπληρωτής  Γ.Γ  του Υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς και οι συνεργάτες του
3.      Η Ειδική  Γραμματέας  Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ε.Τ.Π.Α.  και Τ.Σ. του Υπουργείου κ. Ευγενία Φωτονιάτα και οι συνεργάτες της.
           
            Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τους ΧΑΔΑ και περαιτέρω όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικοι δήμοι στον συντονισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα οι άμεσες και ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε η χώρα μαςνα μειώσει όσο το δυνατόν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από καταδικαστικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.  Εν προκειμένω, ο Δήμαρχος Τήνου έλαβε το λόγο και ανέλυσε την πορεία αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ στο νησί μας, ζητώντας όπως και οι άλλοι Δήμαρχοι τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει κάθε Δήμος να μην είναι οριζόντια όπως αδίκως έχει αποφασιστεί, αλλά να έχουν την αρχή της αναλογικότητας. Άλλως οι μικροί Δήμοι όπως και  η Τήνος, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.  Τόνισε τον κορεσμό του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων  στη θέση Κοσσίνι και ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου την άμεση έκδοση των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να μισθωθεί νέος χώρος εναπόθεσης ενόψει της θερινής περιόδου. Η ηγεσία του Υπουργείου έδωσε την ρητή της υπόσχεση ότι θα πράξει τα δέοντα για το σκοπό αυτό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης είναι 3 χρόνια.
            Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε μετ’ επιτάσεως από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων να επιμεληθούν την εξεύρεση λύσης για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο Χ.Υ.Τ.Υ. γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις προσπάθειες δεν μπορεί να επιτευχθεί η ενδεδειγμένη λύση. Επίσης ζήτησε την κάλυψη  των δαπανών μεταφοράς γιατί το κόστος είναι τεράστιο και πέρα από τις φοροδοτικές αντοχές των κατοίκων της Τήνου. Η απάντηση δια στόματος υπουργού Εσωτερικών ήταν: «Βρείτε τα, τα νησιά μεταξύ σας στα πλαίσια της αρχής της εγγύτητας, της αλληλεγγύης και της προσωρινότητας». Αυτό όμως το προσπαθούμε πάρα πολύ καιρό και δυστυχώς επειδή κανένας Δήμος δεν μπορεί να υποχρεώσει άλλον Δήμο να δεχτεί τα σκουπίδια του, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
            Κατά την ταπεινή μας γνώμη τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν και την κατά Νόμο δυνατότητα οφείλουν, αν θέλουν πράγματι να λυθούν αυτά τα ζητήματα να εκπονήσουν σχέδιο δράσης και να δώσουν το σχετικό εντέλεσθαι. Άλλως όπως επί πολλά χρόνια γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για το θέμα των απορριμμάτων, έτσι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Όσο για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς, εμμέσως πλην σαφώς μας υπεδείχθη να απευθυνθούμε στους κατοίκους του κάθε νησιού.         
            Περαιτέρω, ο κ. Δήμαρχος Τήνου ανέλυσε την πορεία μελετών του Χ.Υ.Τ.Υ. Tήνου, ο οποίος εκτιμάται από τα συναρμόδια υπουργεία  ότι θα παραδοθεί προς χρήση στις 31.12.2017.
            Τέλος, ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μέχρι τα μέσα Μάιου με σκοπό τη λεπτομερή έκθεση των προβλημάτων του νησιού στο ζήτημα αυτό και την εξεύρεση λύσεων.
           


Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας