Εμφανιζόμενη ανάρτηση

 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε: Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε, ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε: Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε, ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα
 Από τα Γιάννενα συνέχισαν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού τον προσυνεδριακό τους διάλογο με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά»
Στην ατζέντα του προσυνεδρίου των Ιωαννίνων  ήταν τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, τα ζητήματα των ορεινών Δήμων, τα θέματα Νεολαίας - Παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, προσδιόρισε τον νέο ρόλο της Κ.Ε.Δ.Ε:

«Η σημερινή Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της Κ.Ε.Δ.Ε που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που δεν θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή σε αποφάσεις και πολιτικές που θα λαμβάνουν άλλοι για μας, αλλά σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις αυτές με βάση τις δικές μας ανάγκες. Σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που θα αντιμετωπίζει όλους τους Δήμους μέλη της ισότιμα. Η συνεργασία μας θα γίνεται πλέον με όρους μέλλοντος, κι όχι με λογικές του παρελθόντος .
Θέλουμε να δημιουργήσουμε με όλους τους θεσμούς, μια σχέση ισότιμης συνεργασίας,  με όλα τα επίπεδα εξουσίας σε αυτή τη χώρα. Όχι επαιτώντας, αλλά απαιτώντας στη βάση επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων και θέσεων. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί».

Από την Αυτοδιοίκηση η Ανατροπή,
για ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας
Στη βάση της ενότητας και της συνεργασίας για την επεξεργασία πολιτικών επίλυσης τόσο για τα μεγάλα και σύνθετα ζητήματα αλλά και με τα απλά ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Πατούλης, μίλησε για ανατροπές μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησε στην ΚΕΔΕ η ανατροπή για την αυτοδιοίκηση. Πλέον, βάζουμε έναν άλλο, μεγαλύτερο στόχο. Να φέρουμε μέσα από την Αυτοδιοίκηση ανατροπές στην χώρα. Ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού. Μπορούμε. Ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πλέον βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Με τη δική μας ενότητα κι αποφασιστικότητα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας.

Οι προτεραιότητες της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι τα ζητήματα που τίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο της Κ.Ε.Δ.Ε διαμορφώνουν το περιεχόμενο του στρατηγικού της σχεδίου για την επόμενη πενταετία με στόχο να καταστεί η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, προσδιόρισε τις εξής προτεραιότητες:

1.    Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
2.    Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
3.    Η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων σε μικρούς ορεινούς Δήμους, που στερούνται διαχειριστικής επάρκειας, επομένως, και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ
4.    Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
5.    Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου».
6.    Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων σε όλη τη χώρα , με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.
7.    Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
8.    Η ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
9.    Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
10. Η αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, ΕΣΠΑ ή ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
11. Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με αφετηρία τις 32.000 θέσεις εργασίας που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για όλους τους Δήμους της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες.
12. Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε, ο χωροταξικός σχεδιασμός κλπ.
13. Η  ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Δημιουργούμε μια νέα, ισχυρή, αυτοδιοικητική συμμαχία
Ολοκληρώνοντας την ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών μας εκδηλώσεων, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της εθνικής και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας συνεργασία, κάνουμε βήματα μπροστά. Φέρνουμε ανατροπές, Πάμε την Αυτοδιοίκηση μπροστά».

Χαιρετισμούς στην προσυνεδριακή εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θώμας Μπέγκας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Βαγγέλης Σημανδράκος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Share:

Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων

Ανακύκλωσε. Κέρδισε!

Προγράμματα Δήμου χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΠΥΔΗΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

video: Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Categories

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Video: Συνεδριάσεις Δ..Σ

δημοτικο λιμενικο ταμειο τηνου - ανδρου

live camera Η πόλη της Τήνου από το Βίντσι

live camera Το λιμανι του πανορμου

Η κίνηση των πλοίων στο νησί μας